8 výroků Tomáše Bati, které možná neznáte

8 výroků Tomáše Bati, které možná neznáte

Začátek 20. století byl érou, kdy celá řada významných podnikatelů položila základy pro vznik úspěšných firem, které zůstávají ikonami byznysu až dodnes. Takovým vizionářem byl i Tomáš Baťa, český průmyslník a zakladatel Baťovského impéria, které si získalo světovou slávu. Pamětníci ho charakterizují jako neúnavného pracanta s výjimečnou podnikavostí a filozofií vedenou péčí o zaměstnance. Je ale i autorem několika výroků, které se staly mottem pro mnoha podnikatelů i velkých firem současnosti. Připravili jsme pro vás ukázku osmi z nich.

Tomáš Baťa jako úspěšný byznysmen

Tomáš Baťa se narodil 3. dubna 1876 ve Zlíně v tehdejší Rakousko-Uherské monarchii. Jeho podnikatelský duch se projevil už v mladém věku, kdy společně se svými sourozenci začal pomáhat v rodinné obuvnické firmě. Později převzal její vedení a začal provádět inovace ve výrobním procesu, což vedlo ke zvýšení produkce i popularity značky Baťa.

Jeho podnikatelský cit byl natolik vynikající, že začal expandovat do zahraničí, kde otevíral nové továrny a obchody. Díky svému revolučnímu přístupu k managementu zaměstnanců zaváděl nové sociální dávky. Příkladem bylo stravování nebo bytová politika. Svým přístupem získal loajalitu a oddanost zaměstnanců. Baťův způsob řízení firmy, nazývaný "Baťovský systém", se stal vzorem pro další firmy a jeho filozofie byla dodržována i dlouho po jeho smrti.

Baťovy výroky

Připravili jsme pro vás osm výroků Tomáše Bati, které jste možná ještě neslyšeli. Právě z nich je vidět jeho způsob smýšlení i neobyčejná lidská zralost a pokora.

Výrok první: „Co chceš, můžeš.

Přestože by se o stoprocentním uplatnění daného výroku mohlo polemizovat, Baťa se netajil cílevědomostí, ke které všechny své blízké povzbuzoval. On sám byl příkladem úspěšného podnikatele, jehož pracovitost značnou měrou přispěla k realizaci jeho snů.

Výrok druhý: „Když všichni mluví o nemožnostech, hledej možnosti.

Pozitivní způsob myšlení byl další Baťovou výraznou vlastností. Schopnost neztrácet chuť a naději, když je druzí ztratili, mu pomohla v jeho vytrvalosti dosáhnout úspěchů.

Výrok třetí: „Než něco řeknu, musím přemýšlet, co mi ten druhý odpoví.“

Pravda svědčící o faktu, že byznys není jen o tvrdé práci, ale i o psychice. Umět být o krok napřed před svými partnery. Schopnost vnímat druhé a vcítit se do nich. Přemýšlet tak, jak asi přemýšlí ti druzí.

Výrok čtvrtý: „Neříkej, že něco nejde. Raději řekni, že to zatím neumíš.

Pokora a skromnost byly další z vlastností, které Tomáše Baťu charakterizovaly. Staly se dokonce jeho silnou zbraní. Jedině díky nim se Baťa mohl posunout dál a nepřijít o důvěru svých obchodních partnerů.

Výrok pátý: „Každá lidská činnost se nakonec nějak musí projevit v číslech.

Přestože o čísla v životě nejde, Baťa věděl, že pracovitost a houževnatost přináší výsledky, které se v číslech zkrátka odrazí. Koneckonců prastarý biblický citát potvrzuje Baťův způsob smýšlení: „Co člověk zasévá, to také sklidí“.

Výrok šestý: „Dělejme třeba nejnepatrnější věc na světě, ale dělejme ji nejlép.e

Každá profese či řemeslo mají svůj význam a nezastupitelné místo, jsou-li vykonávány poctivě a precizně. Další z Baťových motivačních výroků, ze kterých se zračí jeho úcta ke každému malému i velkému zaměstnanci jeho firmy.

Výrok sedmý: „Pokud chceš vybudovat velký podnik, vybuduj nejdříve sám sebe!“

Už odvěký výrok Ježíše Krista říká: „Jak chcete, aby druzí jednali s vámi, tak jednejte vy s nimi.“ Baťa stejný přístup prosazoval i ve svých firmách. Neodděloval vedení firmy od zbytku. Všichni měli začínat sami u sebe. Jedině pak mohlo dojít k úspěšnému vzniku a chodu jeho firmy.

Výrok osmý: „Najít správný směr mezi opatrností a odvahou je největší umění.

Vyrovnaný obchodník není hazardér ani „bábovka“. Tomáš Baťa odjakživa hledal kompromis mezi odvahou a opatrností. Dvě óčka, mezi kterými se nachází úspěch.

Nečekaný konec

12. července 1932 mířil Tomáš Baťa na letiště v Otrokovicích. Čekala ho cesta do Švýcarska, kde měl otevřít novou továrnu. Velká mlha však bránila včasnému odletu. Pilot Jindřich Brouček s odletem zásadně nesouhlasil, ale na nátlak Bati nakonec ustoupil. Baťův osmý výrok se pro něj stal paradoxně osudným. Po padesátiminutovém zpoždění letadlo nakonec vzlétlo. Ve stopadesátikilometrové rychlosti se ale po sedmi minutách letu zřítilo k zemi. Baťa i Brouček na místě zemřeli. Baťova předčasná smrt v 56 letech zanechala velkou prázdnotu nejen v jeho rodině, ale i ve firmě. Pohřeb se stal národní událostí, na kterou přišly desetitisíce lidí vyjádřit poslední úctu zakladateli Baťovské říše.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů