Nedostatek pracovní síly bude limitovat ekonomickou stabilitu státu

Nedostatek pracovní síly bude limitovat ekonomickou stabilitu státu

Podle analýzy překážek trhu práce, kterou provedla Hospodářská komora, ohrožuje nedostatek pracovní síly běžný chod české ekonomiky a také budoucí schopnost státu realizovat strategicky důležité projekty v oblastech, jakými jsou energetika, dopravní infrastruktura, vzdělávání nebo zdravotnictví. Hospodářská komora proto navrhuje zlepšit dostupnost mateřských školek, což by umožnilo matkám na rodičovské snazší zapojení do pracovního procesu, zatraktivnění dohod a zkrácených úvazků, které zase více zapojí studenty a seniory. Měla by se také zlepšit dostupnost nájemního bydlení, aby zaměstnanci byli ochotnější stěhovat se za prací i mezi regiony.

„Je třeba si přiznat, že Česká republika zaostává v dynamice růstu za jinými postkomunistickými zeměmi, protože už vyčerpala své dosavadní faktory růstu. Naše země se tak nachází na pomyslné křižovatce. Buď se vláda rozhodne, že začne strategicky investovat a učiní zásadní a odvážné kroky, které naší zemi zachovají nebo ještě lépe posílí její konkurenceschopnost, nebo se životní úroveň obyvatelstva bude rok od roku propadat. Realizace těchto investic přirozeně vyvolá vyšší poptávku po pracovní síle. Přitom je ale už dnes největší překážkou rozvoje firem nedostatek pracovníků, který tak bude limitovat i jakoukoli snahu o rozvoj a udržení ekonomické stability státu,“ vysvětlil prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

V současné době chybí firmám zhruba 300 tisíc zaměstnanců. Podle odhadů Hospodářské komory stát kvůli tomu jen za letošní rok přijde na daních a odvodech přibližně o 150 mld. korun. Podle dat ČSÚ by navíc mělo dojít do roku 2032 k poklesu populace v produktivním věku o více než 240 tisíc.

Na prvním jednání Vládního výboru pro strategické investice Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů předložili analýzu, v níž doporučují strategické investice financovat mimo rozpočet, zjednodušit povolovací procesy a posílit investice do energetické, dopravní a datové infrastruktury. Stát by se měl zaměřit také na investice do vzdělávání a pracovního trhu.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů