Jak se díváte na dilema ženy rodina versus kariéra

Jak se díváte na dilema ženy rodina versus kariéra

V minulých dobách bývalo zvykem, že žena měla povinnost zůstat doma a starat se o domácnost a výchovu dětí. Její úloha ve společnosti byla oproti mužovy podřadná. Přesto byl její život v mnohém daleko náročnější. Postarat se o dům, o hospodářství, o výchovu dětí a o jídlo pro celou rodinu. Na druhou stranu vždy existovaly služky, děvečky a jiné hospodyně, tedy pracující ženy.

Statut moderní ženy dnes

Doba se změnila a s ní i moderní ženy. Žena může být ředitelkou, lékařskou i matkou. Mnohé moderní ženy navíc vůbec nemyslí ani na mateřství, ani na sňatek. Užívají antikoncepci, studují vysokou školu a pozvolna si budují svoji kariéru. Teprve až ve chvíli, kdy dostuduje a začne si vydělávat na svou oblíbenou dovolenou, kosmetiku a oblečení, se dostavuje životní křižovatka v podobě rozhodování o tom, co bude dál.

Obecně platí, že kolem třicátého roku věku moderní ženy přichází onen rozhodující okamžik pravdy a věčné dilema: rodina nebo kariéra? Každá žena očekává, že pro založení rodiny je potřeba mít fungující vztah. Nikdo nechce být na výchovu dětí sám. Proto je právě onen kvalitní vztah s partnerem prvním předpokladem pro případné založení rodiny.

Které rozhodnutí je správné

Které rozhodnutí je správné? Rozhodnout se pro založení rodiny nebo dál posilovat svoji kariéru? Správná odpověď neexistuje, respektive správné mohou být obě odpovědi. Každá žena je v jiné situaci. Každá žena má jiné okolnosti. Každá žena má jinou náturu. Je sobecké, když se rozhodne zůstat svobodná a dál pracovat? Ubližuje tím někomu? Nebo je nerozumné, když se rozhodne založit rodinu a omezit růst svojí kariéry?

Každý člověk dostal jako dar od Boha svobodnou vůli. Schopnost rozhodnout se podle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Tento dar dostaly i ženy. Moderní ženské dilema „rodina nebo kariéra“ tedy nemusí být neřešitelné. Řešení má víc. Hned dvě.

Jak to vidíte vy? Jak se vy osobně díváte na dilema moderní ženy? Kariéra nebo rodina?
• Žena by měla být s dětmi doma
• Žena by měla jít za svou kariérou
• Ideální je kompromis mezi rodinou i kariérou
• Nevím, ať se každý rozhodne, jak chce

Anketa: Jak se díváte na dilema ženy a rodina versus kariera

Položili jsme anketní otázku: Jak se díváte na dilema ženy a rodina versus kariera. Zajímavostí možná je, že ženy odpovídat moc nechtěly. Muži se vyjádřili často.

Michal K., OSVČ (24 let)
My s ženou pracujeme společně a plánujeme mít děti. Jsme spíš podnikaví lidé a volíme naše aktivity tak, aby nás hlavně naplňovaly a bavily a kritérium je taky to, aby nás to uživilo. Každopádně nám přijde důležitější rodina, než vybudovaná kariéra.

M.M. , obchod (41 let)
Myslím, že žijeme v době, která to umožnuje. Umožnuje jak kombinaci tak i rozhodnutí se pro jedno. Pro mě jsou všechny možnosti správné. Co vidím jako problém je domluva s partnerem. Určitě je dobré, když člověk ví, co chce, s tím jde do vztahu a svoje postoje partnerovi řekne. Pokud partner také ví jasně, co chce a shodnou se, nebo se předem domluví na tom, jaké jsou jejich hodnoty a představa o společném žití – je “vyhráno”. Potíž nastane, když člověk názor změní, nebo neví a uvědomí si, co chce až ve vztahu. A ten názor se rozchází s partnerem. V tomto případě zastávám konzervativní názor, že přizpůsobit by se měl ten, jehož požadavky nejsou v souladu s po staletí zažitými hodnotami a to pro mě znamená, muž živitel, založení rodiny a žena se primárně stará o děti a domácnost. Protože z mého pohledu je to přirozené a bez jiné domluvy to takto standardně každý očekává. Myslím, že kariéra u ženy je i často “přechodný” názor. Znám ve svém okolí dva případy, kdy žena bez vztahu mela jasnou představu, že je pro ni její práce smyslem života a věděla jistě, že děti a rodinu chtít nebude. Potom to neplánovaně přišlo, opravdu hodně to obrečela a s odstupem času vidí, že její rozhodnutí pro karieru by bylo špatné a je ráda, že je to, jak to je. Obracený názor kdy by žena litovala rozhodnutí pro rodinu, jsem nikdy neslyšel.

Tomáš D., učitel českého jazyka dětí s odlišným mateřským jazykem a zároveň uklízeč (40 let)
Každá žena má právo být matkou a není fér, když je kvůli tomu u pracovního rozhovoru znevýhodněna.

Radek V., OSVČ (50 let)
Je-li žena matkou, je její výsadou a povinností se o dítě starat minimálně do věku 4 let, kdy se dítě nejvíce citově vyvíjí. V tomto období ji ani muž nemůže nahradit. Žena, která v tomto období upřednostní kariéru, je dle mého názoru sobecká.

Jozef M., IT (37 let)
Myslím, že toto je na každé žene/páre/rodině na rozhodnutí. Ale neviem, aká dilema, možností je mnoho. Páči sa mi usporiadanie muž ako živiteľ…

Ada F., důchodce (68 let)
Nevím, jak bych to svým zrakem i duší popsal… ženy se v dnešní době ženou za kariérou, na úkor hlavní role – tvorba rodiny… no, jsem již ve věku…
Dnešní svět je mezi lidmi založen na obrácených hodnotách… já ve svých očích vidím ženu přednostně jako matku nositelku dalšího žití… měla by se dnes více zaměřit na rodinu, lásku k dětem, matčinu náruč i výchovu. Samozřejmě v rodině rovnoprávnost ženy vedle muže!!! Na toto bych mohl napsat tolik, co vše je dnes naruby a rodina zaniká!!! Ale vše se mění… nemohu vám zde napsat, co v horizontu časů příštích vidím a vím. Svět bude jiný, změny budou to lidstvo bolet, avšak bude vše jinak, nežli v dnešním úpadku. Bude to velice pozitivní změna světa…

Luděk Ž., řidič kamionu (53 roků)
Podle mne jsou kariéristky stejný jako si uvařit čaj bez vody.

Markéta J., osobní asistentka (38 let)
Já si myslím, že záleží, zda je žena svobodná, nebo má manžela. Role matky je neopakovatelná výsada žen a myslím si, že by si ji měli náležitě užít. Krom toho děti to určitě ocení, když si na ně maminka udělá čas a věnuje se jim. Věřím, že děti to mnohem lépe připraví do života. Není nad výchovu v rodině.

Kamila R., OSVČ (54 let)
Dle mého názoru záleží na mnoha faktorech. Pokud je žena svobodná, pak je její věc, čemu dá v životě přednost. V případě že je manželkou, musí brát v potaz názor svého manžela a pokud je i matkou, pak je komunikace v rodině obzvlášť důležitá. Určitě ale nevidím problém v tom, že na MD zůstane muž. Otázkou je, zda maminka nebude po letech litovat.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů