Úspěšně podnikající IT odborník v oblasti zdravé výživy

Úspěšně podnikající IT odborník v oblasti zdravé výživy

Jan Machač je vystudovaný IT odborník. Jako frontend developer a UX/UI designer pracoval v mnoha společnostech, včetně prestižní Škodovky. Sám o sobě říká: „Mám rád čistý design a kód, jednoduchost, věci rád dodělávám a rád pracuji na dálku.“ Kromě toho se svou rodinou nedávno rozjel byznys zabývající se internetovým prodejem zajímavých vitamínových doplňků – firmu NOAH. Miluje rodinu, sport, cestování, novinky ze světa technologií a také oblast kybernetické bezpečnosti. Rozhodli jsme se mu položit několik otázek, abychom zjistili, jak lze rodina skloubit s podnikáním a jaký je vlastně pohled „ajťáka“ na zdraví.

Jak dlouho podnikáte?

V oboru IT podnikám již od roku 2005. Zatím první a jediný e-shop s doplňky stravy NOAH provozuji od března roku 2020.

Věnujete se IT profesi, přitom jste majitelem e-shopu s doplňky na zdraví. Programoval jste si e-shop sám?

Na e-shop jsem se rozhodl použít hotové řešení. Důvodem byla úspora času a peněz na startu projektu. Na trhu se nabízí mnoho „krabicových“  řešení. Jako první jsem si myslel, že použijeme platformu Shopify, ale z důvodu absence několika českých doplňků (doprava, platba aj.) jsem se rozhodl pro platformu Shoptet. Po roce fungování na Shoptetu jsme ale z důvodu úspory financí a také lepších tarifů přešli na platformu Upgates. Na této platformě jsme dodnes a jsme spokojeni. Občas se najdou nějaké mouchy, ale po komunikaci s vývojáři a technickou podporou většinou dojde k jejich brzkému odstranění, a tak opětovnému hladkému chodu.

Jak Jan Machač pečuje o své zdraví? 😊

Snažím se ve volné době sportovat, převážně jezdím na kole, to mě hodně baví a také občas běhám. Několikrát v roce chodím na celodenní i vícedenní pěší túry po Česku. Ideálně trasy vedou skrz lesy a hory. Například Českosaské Švýcarsko mohu vřele doporučit. Strava je také velice důležitá, jím hodně zeleniny a ovoce každý den. I tak ještě přijímám vitamíny a minerály ve formě doplňků stravy.

Který z vašich produktů máte nejraději?

Jednoznačně se jedná o vitamín C ve formě prášku z tropické třešně Acerola, který si dám každé ráno například do čaje nebo rozmíchám ve vodě.

Co je podle vás větší hodnota: život a zdraví, nebo svoboda a vlastní názor?

Tyto hodnoty mají pro mě všechny stejnou a důležitou váhu a žádná z nich by neměla převyšovat. Mohu říct, že zdraví vyvažuje život a vlastní názor vyváží svobodu.

Kdybyste měl popsat tři své přednosti, jaké by to byly?

Aktivní, čestný a pravdomluvný, a také kreativní.

Máte i nějaký nešvar?

No těch by se našlo. To by musel říct někdo z mého okolí :-)

Jde podle vás skloubit role podnikání a dobré rodinné vztahy? Pokud ano, co je k tomu podle vás potřeba nejvíc?

Ano, osobně si myslím, že to lze naprosto s přehledem. Máme takový model dokonce nastavený i ve firmě NOAH, která je vlastně rodinná. Sice někdy náš společný volný čas protínají otázky právě z firmy, ale to nás vlastně posouvá dále. Pozitivní vidím, že neskrýváme žádná tajemství a nehrajeme politické hry jako někde v „korporátu“.

Pokud byste musel žít v jiné zemi než v Česku, která by to byla? Proč?

Odjakživa zastávám názor, že pokud by byl v pralese internet, budu žít tam. Dnes už to asi z velké části možné je, ale i tak zůstávám rád v České republice, a vždy se rád vracím domů k nám, do severních Čech.

Pečují podle vás Češi o zdraví dostatečně?

Myslím si, že péče o zdraví má v Česku stoupající trend a to vnímám jako pozitivní. Lidé se více zajímají o zdravější i světové kuchyně.

Kdybyste měl moc změnit jednu věc na světě, která by to byla?

Bohužel pouze jednu? Našel bych jich mnohem více.

V poslední době se hodně hovoří o umělé inteligenci. Někteří lidí se jí bojí, jiní ji naopak prosazují. Co si o ní myslí IT odborník?

No tak mi to nedalo a tuto otázku jsem položil právě umělé inteligenci (openai.com) a zde je výsledek:

Potenciál: Většina IT odborníků vnímá umělou inteligenci jako technologii s obrovským potenciálem. Mají zájem o její využití a rozvoj, protože vidí možnosti zlepšení různých oblastí, jako jsou zdravotnictví, doprava, průmysl, finance a  mnoho dalších.
Výzvy: Odborníci si také uvědomují, že umělá inteligence přináší určité výzvy a etická dilemata. Patří sem otázky ohledně soukromí, bezpečnosti dat, sociálních dopadů, autonomie systémů a nedostatečné transparentnosti rozhodovacích procesů AI. Odborníci se snaží tyto problémy řešit a navrhují směrnice a zásady pro odpovědné využívání umělé inteligence.
Automatizace a zaměstnanost: Existuje rozporuplný názor na to, jaký vliv bude mít umělá inteligence na zaměstnanost. Někteří odborníci se obávají, že automatizace a robotizace vyřadí určité práce a mohou mít negativní dopad na určité odvětví. Na druhé straně, jiní věří, že umělá inteligence spíše vytvoří nové pracovní příležitosti a umožní lidem zaměřit se na kreativní a vysoce specializované úkoly.
Regulace: Otázka regulace umělé inteligence je také diskutovaným tématem. Někteří odborníci navrhují, aby byla umělá inteligence přísně regulována, aby se minimalizovaly negativní dopady. Další zase varují před přílišnou regulací, která by mohla brzdit inovace a pokrok v této oblasti.

Jinak si myslím sám za sebe, že v určitých oblastech AI může přinést posun a pokrok. Jen je potřeba do jisté míry regulace, právní i technická, aby nám ta „umělá inteligence“ nepřerostla přes hlavu.

Bílá, nebo černá?

Černá.

Hory, nebo moře?

Mám rád obojí. Všechno má své klady i zápory.

Sever, nebo jih?

Východ, nebo západ? Nemám odpověď ;-)

Děkujeme vám za čas, který jste nám věnoval. Přejeme, ať se vám v rodinné firmě i nadále daří.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů