Účetnictví je silný nástroj i pro manažery. Co vše z něj můžete vyčíst?

manažer prochází účetnictví

Dobře vedené účetnictví je silný nástroj, který vám pomůže dovést vaši firmu o pořádný kus dál. Je proto důležité je svěřit do rukou zkušeným účetním, kteří mají dobře zorganizovanou práci a jsou schopni vám předat klíčové informace v ten správný okamžik. Tady je pár oblastí účetnictví, které se vyplatí sledovat.

Účtová osnova

Pro někoho to můžete být nuda a nesrozumitelná tabulka plná složitých číselných kódů. Ve skutečnosti to ale je velice užitečný nástroj. Pomůže vám totiž se rychle zorientovat v jednotlivých typech vašich nákladů. Jednoduše tak můžete například sledovat, jaké jsou vaše výdaje na IT, marketing nebo třeba energie. Dohledáte v ní, kolik stojí opravy vašich nemovitostí nebo kolik jednotlivá vaše auta projela pohonných hmot.

Účtová osnova je prostě základ třídění nákladů a výnosů. Proto ji s klienty na začátku roku pravidelně procházíme. A záleží nám na tom, aby pro ně byla co nejpřehlednější. 

Střediska

Možná je ve svém účetnictví používáte. Možná ne. Hodí se všude tam, kde potřebujete přesně rozdělit náklady a výnosy mezi různé části vaší společnosti. Střediskem tak můžou být třeba provozovny. Každý měsíc budete mít dobrý přehled o tom, jak si jednotlivá zařízení vedou a podle toho třeba odměnit nebo vyměnit jejich vedoucí.  Účetní středisko ale může být i konkrétní zaměstnanec. Dá vám to přehled o tom, jak je výkonný.

Zakázky

Účetnictví zakázek se hodí do společností, které se zabývají projekty výhradně na zakázky. Umožní vám detailně sledovat finanční toky a výkonnost specifických úkolů nebo jednotlivých aktivit. Jednoduše k nim přiřadíte jednotlivé náklady a výnosy.

Finanční plán

Dobře připravený finanční plán pomůže stanovit vaše krátkodobé i dlouhodobé finanční cíle a načrtne strategii pro jejich dosažení. Proto klientům na přelomu roku pomáháme s jeho vytvořením přinejmenším na následujících 365 dnů. Každý měsíc ho doplníme skutečnými výslednými údaji. Jako manažer pak máte dobrý přehled o tom, jak se vám daří plán naplňovat, které výdaje oproti předpokladům povyrostly nebo jak si celkově stojí vaše hospodaření.

Optimalizace

To je slovo, které běžně používáme. Často ale je těžké si pod ním něco konkrétního představit. Dobrá účetní firma by měla být i nezávislý poradce. S našimi klienty například pravidelně procházíme všechny typy jejich nákladů. Na základě analýzy následně doporučíme revizi těch, které se podle našich zkušeností nejeví jako optimální. Dokážeme vám například podat přehled o tom, kolik vás stojí jeden zaměstnanec a jak se podílí na tržbách.  

Tohle je jen malá ochutnávka toho, jak vám při rozhodování o dalším směřovaní vaší společnosti může pomoc dobře vedené účetnictví.  S našimi klienty hodnotíme výsledky hospodaření každý měsíc a pomáháme jim naplňovat jejich vize.

Větší přehled můžete díky kvalitně vedenému účetnictví mít i vy. Ozvěte se nám a rádi vám poradíme, jak na to.

Image from Freepik

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů