Žena, která vás vtáhne do světa byznysu

Žena, která vás vtáhne do světa byznysu

Jaký prostředí pro podnikání mají v Česku ženy? Jak je v byznysu vnímají jejich mužští kolegové? A jak je možné nechat se vtáhnout do světa byznysu a uzavřít obchod napříč světem? Ženou, která je více než kompetentní na tyto otázky odpovědět, je Ing. Kateřina Haring. Od roku 2016 působí jako prezidentka Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek. V roce 2020 ji časopis Forbes zařadil do žebříčku 135 nejvlivnějších žen Česka. Plynně mluví čtyřmi jazyky.

Co se vám jako první vybaví, když se řekne slovo „podnikání“?

Podnikání je životní styl, kdy za sebe jedinec přebírá odpovědnost a také za lidi, kterým dává práci, ať už subdodavatelsky či jako zaměstnavatel.

Jakým prostředím pro podnikání je podle vás Česká republika?

Všeobecně dobrým. Rozhodně jsem za jeho další zjednodušení. Problémem jsou zbytečně složité daně a vysoké odvody za zaměstnance. Byla bych za to, aby si každý člověk daně hradil sám za sebe, aby si platil tak vysoké sociální, zdravotní a důchodové pojištění, jak uzná za vhodné a podle toho, jak se chce v důchodu mít.

Často diskutovaným problémem je rovnost mezi muži a ženami ve světě byznysu. Odkud podle vás pramení tato nerovnost?

Rovnost v podnikání jako takovém určitě je, nemáme to např. jako v Německu, kde do roku 1972 musely ženy žádat své manžele, aby souhlasili, když si žena chtěla otevřít účet v bance. Není ovšem rovnost v přístupu k úvěrům a financováním. Banky často ženám podnikatelkám nevěří. Na toto téma jsem mluvila již několikrát. Vždy, když můj komentář vyšel, snesla se na mně sprška hejtů od mužů, že to není pravda. Tak pak nevím, zda OSN, OECD a další organizace mají špatná data, o která jsem se ve svých tvrzeních opírala. To jsou prostě fakta, i když se tak na první pohled nemusí jevit.

Jak vnímají čeští muži české podnikatelky, respektive ženy podnikající v Česku?

Myslím si, že se to lepší, i když mnozí si ještě stále myslí, že ženy převážně dělají takové ty jednoduché služby, spojené s péčí o zevnějšek. Naštěstí již máme dost příkladů žen podnikatelek, které se dovedly prosadit i v netradičních ženských oborech. Myslím si, že muži ženy zatím neberou jako rivalky, bohužel je stále málo těch, které mají miliardové firmy, které jsou pak v médiích více vidět. Až nás bude více, tak budou možná mužští kolegové přesvědčenější, že ženy jsou také velmi schopné v mnoha směrech.

Jak se zrodil nápad na vytvoření Českomoravské asociace podnikatelek a manažerek?

S nápadem přišly profesorky Masarykovy univerzity v Brně právě před více než 26 lety. Až pak se přidaly další ženy podnikatelky a asociace se začala postupně rozrůstat i do dalších krajů ČR.

Asociace o sobě říká, že pomáhá podnikatelkám uplatnit se v profesním životě a zároveň skloubit profesní život s životem rodinným. Jak to vypadá v praxi?

Jde o sdílení zkušeností, o vzájemnou pomoc a mnohdy i konkrétní, ať už při získávání zaměstnání, zaměstnanců, obchodních kontaktů, informace o právních změnách a všeho toho, co vám může v byznyse pomoct. K tomu připočtěte řadu projektů na podporu malých a drobných podnikatelek Choose woman, kterou budeme startovat v dubnu, projekt Ženy 50+, projekt na podporu žen podnikatelek s malými dětmi ČMAPM – Next Generation, kde se i naše učí od útlého dětství budovat dlouhodobé vztahy, či různé formy networkingových setkání, která probíhají na zajímavých místech, se zajímavými hosty a kde se řeší nejen aktuální, ale také dlouhodobé otázky spojené s podnikáním každé z nás. Ty, které chtějí mít mezinárodní přesah, mají k dispozici databázi více než 5 miliónů žen podnikatelek z celého světa, které jsou součástí sítě FCEM s tradicí dlouhou 75 let. Neustálé sdílení a výměna zkušeností je pro ženy velmi důležitá, proto nabízíme různé možnosti tak, aby si každá žena podle své životní či kariérní etapy našla to své.

nahled katerina haring clanek

Co by podle vás mělo být na prvním místě: Byznys nebo rodina?

Vždy je to rodina, ale na druhou stranu, když řešíte byznys, musíte být připraveni brát telefony a být ve střehu, i když chcete odpočívat. Já to mám tak, že i když mám dovolenou, beru notebook či telefon. Už se mi to mockrát vyplatilo, kdy mi zcela nečekaně přistála velká zakázka a kdybych včas nereagovala, tak bych ji nezískala. Ano, jde to proti současnému work life balance a to, že by měl člověk umět vypnout. Ale to se nevylučuje. Podle mě je to o tom, že dovedete naplno prožívat danou chvíli a berete věci tak, jak přijdou. Zkrátka když je potřeba, tak makám, ale také si dovedu udělat čas tehdy, když cítím, že už to potřebuji.

Za více jak čtvrt století existence asociace jste pomohly mnoha podnikatelkám. Z čeho máte největší radost, nejlepší pocit?

V čele asociace stojím šest let a několik let před tím, jsem byla viceprezidentkou a velmi aktivně se podílela na všem, co asociace dělala. Všeho všudy deset aktivních a produktivních let. Za dobu mého působení se podařilo dostat asociaci na mezinárodní úroveň, rozšířit členskou základnu, rozjet projekty, které jsem uvedla výše. Stali jsme se hlasem podnikatelek v ČR, zastáváme aktivní roli v celosvětové asociaci podnikatelek FCEM, ve které jsem byla zvolena viceprezidentkou pro Evropu, což se dříve žádné jiné ženě z bývalých socialistických zemí nepodařilo. Asociace nastartovala i několik velkých projektů na podporu žen podnikatelek, organizuje konference a kongresy v ČR i zahraničí. Organizujeme obchodní mise do zemí, které mají o spolupráci zájem.

Můžete zmínit nějakou konkrétní zkušenost, případ?

Úspěšně se nám daří propojovat při získávání zakázek, je to individuální a neplatí to plošně a vždy záleží i na tom, kolik času tomu sama můžete věnovat. Jen tak vám na stole zakázka nepřistane. Sama jsem mnohdy využila networkingu, který právě celosvětová asociace FCEM poskytuje.

Je něco, co se asociaci stále nepodařilo, za co ale stále bojujete?

Vždy je co dělat a co zlepšovat a stále vidím, co všechno je ještě potřeba udělat, zkrátka plány na mnoho let dopředu. Určitě bych byla moc ráda za větší počet členek, protože čím nás bude více, tím silnější hlas budeme mít. Ostatně jak řekla zakladatelka FCEM Y.E. Foinant: „Samy jsme neviditelné, společně neporazitelné“.

Kolik je v Česku celkem podnikatelek a manažerek?

Bohužel přesná čísla nemá ani MPO. Když jsem se na to nedávno dívala, tak MPO uvádí, že bylo vydáno 2 mil. Živnostenských oprávnění, ale to neznamená, že je tady 2 mil. Podnikatelů. Celkem je v ČR kolem 370 tis. fungujících firem.

Jste šťastná?

Momentálně ano. Bývají i těžké dny, obzvláště poslední dva kovidové roky byly jako na houpačce, ale i zde již vidím světlo na konci tunelu.

Co podle vás nejvíce přispívá ke štěstí?

Osobní pohoda. Musíte se tak umět nastavit. Vidět věci spíše lepší, než horší a hlavně věřit to, že po dešti se vyčasí a i v deští a při ocelové obloze občas bývá nádherná duha a takové to zvláštní světlo, ve kterém některé věci vidíte úplně jinak než za poledního jasného slunce či za úplné tmy.

Kdybyste měla moc změnit jakoukoli věc na světě, která by to byla?

Aby byl vymýcen hlad a chudoba. Jde to ruku v ruce. Vymizelo by i mnoho nemocí, které sužují především rozvojové země, ale s chudobou ve stáří bojují i ženy v rozvinutých západních zemích.

Moc dík za váš čas i za vaše odpovědi.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů