Láska ke zvířatům ji dovedla k úspěchu

Láska ke zvířatům ji dovedla k úspěchu

Dominika Sokolová je ve svých dvaceti čtyřech letech čerstvě vystudovanou inženýrkou. Absolvovala Mendelovu univerzitu v Brně a díky své lásce ke zvířatům vyvinula unikátní aplikaci, se kterou se dostala až do samého centra pokroku a technologií v americkém Silicon Valley. Co tuhle mladou studentku ke zvířatům přivedlo? Jak se stalo, že se její startup aplikace Festada dostala až do Spojených států? Proč je aplikace tak žádaná? Jaké má Dominika Sokolová plány a ambice do budoucna? Jaký rozdíl vidí v podnikání v USA a v Česku? A které zvíře by si přála vlastnit? Na všechny tyto otázky nám velmi ochotně odpověděla.

Studujete obor, který se týká zvířat. Předpokládám, že k nim máte dobrý vztah. Bylo to tak vždycky? Kde se vzala vaše láska ke zvířatům?

Ano, lásku ke zvířatům mám celý život. Přeci jen, babička s dědou mají velmi úspěšnou ovčí farmu, tak jsem spoustu času trávila tam. A pak to šlo nějak samo. Zajímala jsem se o víc odborných činností, chtěla jsem si vše vyzkoušet. Dokonce i moje první brigáda byla na jedné z největší kozí farmě, kde jsem si zkusila pravou tvrdou realitu chovatelů. Ale nepustilo mě to, naopak, nastoupila jsem na střední zemědělskou školu a svůj obzor si rozšířila i o koně, králíky či skot.

dominika sokolova

Které zvíře máte oblíbené nejvíc?

Asi to nikoho nepřekvapí, ale mám ty ovce fakt ráda. Baví mě je pozorovat, stále se od nich učit. Ony tak asi nevypadají, ale jsou to neskutečně úžasná zvířata. Ale někdy bych si chtěla koupit žirafu.

Jste autorkou aplikace Festada. Mohla byste vysvětlit, o čem aplikace je? Jaké jsou její hlavní výhody?

Aplikace Festada pomáhá chovatelům s interní evidencí. Chovateli odpadá neustálé přepisování dat, může dělat svoji práci efektivněji a bez chyb. Jedná se o webovou aplikaci, která dokáže nahradit veškeré papírování, nepřehledné excely a dokumenty, data shromáždit na jednom místě a následně i přesně vyhodnotit. Aplikace vznikala z mojí potřeby při práci na ovčí dojné farmě, následně se začali ozývat další chovatelé a tak vznikla Festada. Od chovatelů pro chovatele.

aplikace zvirat

Účastnila jste se stáže v Silicon Valley v USA. Kdybyste měla porovnat prostředí obchodu v Česku a na Slovensku s tím v Americe, v čem vidíte největší rozdíl?

Dle mého pocitu je to v Česku takové víc pohodovější. Možná je to tím, že se tady točí méně peněz, je zde méně startupů. Že to spousta lidí bere jako hru, takže i přes dávání veškerých sil si to lidé dokážou užít.

Co vás na vašem projektu baví nejvíc?

Že se člověk neustále překonává a něčím překvapuje. Každý den je něčím jiný a je fakt super, dělat něco, co má smysl a někomu to reálně pomůže. Také díky Festadě poznávám mnoho zajímavých lidí i míst, na které bych se normálně těžko dostala.

V které zemi světa byste si přála podnikat? A proč?

Asi momentálně tady u nás, v Česku. Vyhovuje mi, že to máme všude kousek a na naučení podnikání asi ideální.

Kdybyste měla moc změnit na celém světě jednu věc, která by to byla?

Aby se lidé pokusili být více šťastní. Umět se zastavit v tom každodenním shonu, vydechnout a usmát se. Tuto „schopnost“ by měl každý více využívat, hned by všem bylo lépe.

Na co se teď těšíte?

Mám zrovna pár týdnů po státnicích a nemohla jsem se dočkat, až budu moct být zase každý den v kontaktu s chovateli a pracovat na 100 %. Takže je to asi trochu ironické, ale opravdu se těším na tu práci, výstavy, semináře, cestování, pracovní víkendy.. Léto máme opravdu nabité, a protože v říjnu snad budu pokračovat ve studiu, tak toho chceme stihnout co nejvíce a hlavně pomoci co nejvíce chovatelům.


Děkujeme moc.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů