EU – 1. čtvrtletí 2022: Počet registrací podniků a bankrotů klesá

V prvním čtvrtletí roku 2022 ve srovnání s předchozím čtvrtletím v EU klesly registrace nových podniků i bankroty, i když bankroty v menší míře. Registrace nových podniků klesly o 2,3 % a bankroty o 0,8 %.

Vyplývá to z údajů , které zveřejnil Eurostat (Statistický úřad Evropské unie). Článek představuje několik zjištění z podrobnějšího článku Statistics Explained.

V prvním čtvrtletí roku 2022 byl počet registrací podniků o 1 % vyšší než ve stejném období roku 2019, před krizí COVID-19, zatímco počet prohlášení bankrotů se za stejné období snížil o 23 %.

Z hlediska registrací bylo počátkem roku 2022 v oblasti informací a komunikace výrazně více registrací firem než před krizovým obdobím COVID (+17 %) oproti prvnímu čtvrtletí roku 2019. Naopak v oblasti ubytování a stravovacích služeb bylo na začátku roku 2022 registrováno výrazně méně podniků než v prvním čtvrtletí roku 2019 (-17 %).

Počet vyhlášených bankrotů byl na začátku roku 2022 nižší než před krizovým obdobím COVID-19 ve všech činnostech s výjimkou ubytovacích a stravovacích služeb, u kterých se bankroty oproti prvnímu čtvrtletí roku 2019 zvýšily o 11 %.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů