Česká republika není připravena - vláda datum přijetí eura nestanoví

Česká republika není připravena - vláda datum přijetí eura nestanoví

Na základě doporučení Ministerstva financí a České národní banky, které se opírá o dokument „Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou“ se vláda České republiky rozhodla prozatím nestanovit datum přijetí eura. Dokument je ke stažení zde:

https://www.mfcr.cz/cs/zahranicni-sektor/pristoupeni-cr-k-eurozone/maastrichtska-kriteria-a-sladenost-cr/2022/vyhodnoceni-plneni-maastrichtskych-konve-49582

Česká republika s největší pravděpodobností ještě minimálně rok nebude plnit hodnoty žádného z maastrichtských konvergenčních kritérií. Na situaci se podepsaly dozvuky pandemie Covidu 19 a probíhající válečný konflikt na Ukrajině. Ve vlastní připravenosti České republiky na přijetí eura jsou stále nedostatky.

Překážkou vstupu do měnové unie je podle vlády nedokončený proces ekonomické konvergence české ekonomiky hlavně v oblasti cenové a mzdové úrovně, jejichž odstup od průměru eurozóny je významný. Kromě toho je zde velká odlišnost struktury českého hospodářství oproti eurozóně, což by mohlo přinášet problémy v případě jednotné měnové politiky. Česká republika také nemá dořešenu dlouhodobou udržitelnost veřejných financí, které je třeba se věnovat z důvodu stárnutí zdejší populace.

„Jsem přesvědčen, že přijetí eura nemá být sprint, ale zodpovědné politické rozhodnutí založené na dosažení objektivních ekonomických kritérií. Myslím, že bychom si měli nejprve udělat domácí úkoly, a poté se můžeme bavit o termínu přijetí eura,“ sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura a dodal: „Pokud nejprve nenapravíme strukturální nerovnováhu veřejných financí a nezkrotíme dvoucifernou inflaci, zůstává debata o euru pouze akademickou.“

Jelikož nebylo dosaženo dostatečného posunu při tvorbě podmínek pro přijetí eura, vláda České republiky učinila rozhodnutí, že zatím nestanoví datum vstupu České republiky do eurozóny.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů