Žena, která se nebojí ptát – Olga Novak

Žena, která se nebojí ptát – Olga Novak

Olga Novak je původem z Ukrajiny. Před dvanácti lety se provdala za svého nynějšího manžela, se kterým mají dvě děti. První zkušenost s podnikáním získala až v České republice, na kterou nedá dopustit. Jakých vlastností si jednatelka společnosti IT Brains s.r.o., stojící za známým internetovým obchodem „chytrých“ hraček, cení nejvíce? A kdo u Novákových doma rozhoduje? Paní Olze Novak jsme položili několik otázek.


cf82e423 6026 4415 9470 019fafd8ccf1

Kdo je šéfem ve firmě „Busy Me Toys“?
Busy Me Toys je online obchod, brand. Patří k firmě IT Brains s.r.o. Jednatelkou společnosti jsem já.

Kdo je hlavou ve vaší rodině? Jak to vidíte vy osobně?
Hlavou naší rodiny je můj manžel Michal Novak, můj životní partner, a to jak v osobním, tak i v pracovním životě neboli byznysu. Jdeme spolu ve všem už 12 let. Můj manžel je velký generátor nápadů a já jsem odborník na realizace těch nápadů. Tak se spolu hezky doplňujeme. Kromě projektu Busy Me Toys vedeme také byznys pěstovaní mikrozeleniny (@microgreen_kv) a vlastně i IT služby ve společnosti IT Brains. Máme v Karlových Varech první městskou farmu indoor pěstovaní mikrogreens, mikro bylinek a jedlých květů.

Jak se vám jako ženě podniká v České republice?
Ve svém životě jsem podnikala jen v České republice. Ohledně jiných zemí proto nemám osobní zkušenosti, a tak je nemůžu porovnat. V Česku je prostředí byznysu dobře uspořádané zákonem a hlavní je, že všechny ty zákony v zásadě fungují. Pravidla a normy jsou logické a pomáhají vést byznys správně. Přístup kontrolních orgánů je na to, aby vás ve vašem byznysu naučil aplikovat procesy správně, spolu identifikovat chyby a do budoucna jít správným, lepším směrem. Obecná pravidla podnikaní jsou určena pro ty, kdo byznys vedou – a tady nezaleží na tom, zda je to žena nebo muž.

Jak podle vás Češi vnímají ženy ve vedení firem?
Určitě tak, že úspěch vašeho byznysu zaleží na vás, vašem umění jako manažera a na produktu nebo službě, kterou nabízíte. Na prvním místě je kvalita produktu nebo služby a poptávka od vaší cílové skupiny. Pokud děláte to, co lidé chtějí a potřebují, a umíte sami sebe prodat, tak budete úspěšní. V tomto případě nezáleží na tom, kdo jste – muž nebo žena. Dělejte to, co vás baví, co umíte a buďte užiteční lidem. Pak vás lidé ocení.
Ale občas je to boj. Jako žena musím zákazníkům více dokazovat, že dělám svojí práci dobře, že kvalita je pro mě na prvním místě. Kromě toho, že jsem žena, tak jsem mezi Čechy i cizinka. Myslím, že i to má vliv na můj byznys a na vnímání jiných vůči mé osobě i mého produktu. Ale na to jsem připravena a dokážu byt lepší a úspěšnější.

Které vlastnosti žen jsou podle vás pro podnikání nejdůležitější?
Zmínila bych nejprve případy, kdy je v byznysu žena, která má děti. Žena, která plánuje dny nebo měsíce a deleguje povinnosti. Pro mě to je nejdůležitější při vedení byznysu. Určitě jsem celý den máma, ale zároveň mám několik hodin denně, kdy mám odpovědnost před svým projektem a musím se věnovat práci. Těch pár hodin denně musím uspořádat tak, aby mě nikdo nerušil. Snažím si v ten čas zajistit hlídání nebo školku a školu pro děti, pomoc od manžela nebo někoho jiného v domácí činnosti. Nejsem pán Bůh, tak všechno stihnout nemůžu, ale vím, že i nemusím. Ptát se na podporu nebo o pomoc je pro mě normální. Jde jen o organizaci prostředí pro sebe.

Je nějaká vlastnost, kterou by měly ženy v byznysu obecně více projevovat?
Myslím, že ne. Žena je vždy žena – v kanceláři, u kadeřníka, na služební cestě nebo na schůzce s potenciálním zákazníkem nebo i na party ve školce. Všude musí jednat, prezentovat sama sebe, být vstřícnou a příjemnou pro všechny, kteří jsou kolem ní. Všude musí pro sebe udělat ty nejlepší podmínky pro získání pozitivní energie a spokojenosti, aby to pak regenerovala do svého byznysu, rodiny a do svých každodenních činností.

Jaká vlastnost je nejdůležitější pro úspěšnou výchovu dětí?
Úspěch ve výchově dětí najdete v bezmezné lásce ke svým dětem. Srdce vám v tom pomůže. Musíte si uvědomit, že nejste ideální, takže pokud se stane nějaká chyba, tak z toho nesmíte dělat žádný problém, ale radši si z toho udělat závěr, něco se naučit a jít dál. Je to stejné jako s dospělým, se kterým něco musíte vyřešit. Klíčové je mluvit a chtít se od toho druhého něco naučit.
Jedním z nejdůležitějších pravidel u mě je, že jsem pro svoje děti vzorem. A snažím se vždy na sebe aplikovat ten známý citát, že vychovávat musíme nejvíce sebe a tím být rodičovským vzorem pro své ratolesti.

Černá nebo bílá?
Černá.

Hory nebo moře?
Moře.

Itálie nebo Švédsko?
Itálie.

Je nějaká žena vaším idolem, vzorem?
Lady Diana a v poslední době také čerpám inspiraci a energii od Eriky Eliašové.

Co by mělo být na prvním místě? Byznys nebo rodina?
Určitě rodina. V mém případě je rodina mojí inspirací v byznysu i na cestě seberealizace. Každý můj projekt, od dřevěných hraček až k mikro zelenině, jsem začínala primárně pro svoji rodinu. Starala jsem se o ně například při ranní edukaci dřevěnými rozvojovými hráčkami. Nebo v kovidové době jsme začali sledovat náš jídelníček a jíst více zdravě. No a nakonec se z toho rozrostl i byznys.

Máte nějaký oblíbený citát, životní motto?
Můj životní princip je: Když bereš a naplňuješ svou ruku tím, že dáváš, naplňuješ i své srdce. Snažím se své srdce mít vždy s Bohem. A další: Když něco sháníš, tak se zeptej všech, kdo jsou kolem tebe. Někdy přijde pomoc, rada nebo nějaký tip ze strany, odkud to vůbec nečekáš.

Přejeme Vám nejenom v byznyse, ale i v rodině mnoho úspěchů a příjemných chvil. Děkujeme za rozhovor.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů