Mnohostranně podnikavá rodina

Mnohostranně podnikavá rodina

Před více jak dvanácti lety se Olga Novak vdala a před 7 lety přestěhovala do Česka. Poprvé vyzkoušela tuzemské podnikání a uchytila se. Se svým manželem se dodnes věnují vedení několika firem. Dvě z nich jsou netradiční a výjimečné. Značka „Busy Me Toys“ je zaměřena na výrobu a prodej takzvaných chytrých hraček pro malé děti. Firma aktivně používá metodiku Montessori a myslí na rozvoj dětí i pohodu maminek. Druhou firmou je vůbec první městská farma v Česku na pěstování mikrozeleniny.  Jak se dá skloubit vedení dvou firem najednou? Jak při tom zvládat rodinu, manžela a dvě děti? A co dělat, aby se člověk nezhroutil? Manželům Novakovým jsme položili několik otázek.



mikrozelenina

Jak jste se k tomuto byznysu dostali? Co vás motivovalo?
Těžko jsme zvládali „kovidovou dobu“. Kvůli omezením jsme nemohli cestovat, takže jsme skoro dva roky neviděli naše rodiče z Ukrajiny. Jako rodina jsme prodělali kovid asi dvakrát a bylo to pro nás dost náročné období. Abychom vše zvládli, začali jsme více času trávit jako rodina. Věnovali jsme se sportování a výrazně upravili svůj jídelníček. Začali jsme jíst zdravou výživu, více se zamýšlet nad tím, co jíme a jak je to vlastně zdravé. Právě v té době jsme začali s pěstováním mikro zeleniny, a to nejprve pro naši rodinu. Začalo nás to bavit, dařilo se nám, a nakonec se z toho rozjel i byznys. V Karlových Varech jsme první a jediná farma věnující se pěstovaní mikrogreens neboli mikrozelenině.

Co to v praxi znamená městská farma?
V dnešní době se už musíte zaměřovat na to, abyste byli lidem blíž. Abyste dokonce pěstovali potraviny uprostřed města. Jedná se o stále modernější trend městského farmaření nebo „urban farming“. V indoor prostoru se pod umělým světlem za plně kontrolovaných vnitřních podmínek (teplota a vlhkost) pěstuje mikro zelenina, mikro bylinky a jedlé květy. Někdy se ještě můžete setkat s pojmem vertikální farmaření. To znamená, že například bylinky jsou umístěny na regálech v několika vrstvách. Díky tomu se šetří prostor i energie, a navíc je dosaženo několikanásobně většího výnosu než na stejné ploše na venkovním poli. Zároveň máte i lepší kontrolu nad kvalitou potravin. V naší farmě pěstujeme hrášek, ředkvičky, brokolici, hořčici, koriandr, fenykl, lichořeřišnici, slunečnici atd.

Proč jste si vybrali právě Karlovy Vary?
Před několika lety jsme se přestěhovali z Prahy do Karlových Varů kvůli práci. Nastupovala jsem do nového zaměstnání. Karlovy Vary jsou hezké a klidné město. Okamžitě jsme se do nich zamilovali. Navíc bydlet v Karlových Varech s malými dětmi je velmi příjemné. Tak jsme tady nakonec zůstali. Náš IT byznys se dá dělat na dálku, protože je jedno, v jakém městě se zrovna nacházíte. Online obchod „Busy Me Toys“ s chytrými hračkami je stejně tak možné provozovat na dálku. A co se týče mikrozeleniny, tak tady je super lokalita, a navíc jsme tady opravdu jediní.

Co pro vás osobně znamená rodina?
Rodina je pro nás symbolem velké síly, důvěry, lásky a podpory. Naše rodina je naše pevnost dnes i zítra. Je pro nás oba zdrojem energie. Naše láska investovaná do rodiny tím generuje energii, kterou čerpáme každý den zase zpět. Je to uzavřený cyklus vzájemného dobíjení.

Kromě mikrozeleniny se věnujete i výrobě a prodeji takzvaných chytrých hraček a vykonáváte IT služby ve společnosti IT Brains. Jak se dají zvládat tři firmy?
Důležité je dobré plánovaní a ti správní partneři kolem vás. Máme zaměstnance, kteří nám v těchto operačních procesech pomáhají. Jakmile začínáme nový projekt, okamžitě oblepíme všechny zdi jak doma, tak i v kanceláři, různými plány – náčrty a cíli. Rádi využíváme všelijaké plánovací pomůcky a aplikace. A pak je to kontrola. Každý proces důkladně kontrolujeme. Rádi využíváme takzvané „corrective and preventive actions“. Pokud vidíme v procesu nějakou chybu, tak ji okamžitě opravujeme a ihned uděláme seznam věcí, aby k tomu už nedošlo. V minulosti jsem pracovala v jedné dánské firmě jako Complaints Manager. To je to, co teď hodně používám i v naší firmě.

Jak vaše podnikání vnímají vaše děti?
Děti se nám vždy snaží ve všem pomáhat. Například při přípravě objednávek pro zákazníky hraček, vždy vymýšlejí historky – třeba pro koho ta hračka je a kolik mu je asi let a jestli má zrovna narozeniny. A zda je to pro chlapečka nebo holčičku Pokud jsou s námi děti na farmě, pak mluví na každou bylinku, kterou pěstujeme. Naše holčičky jsou v tom moc šikovné a samostatné. Když máme s manželem nějakou poradu, dokážou zůstat úplně samy a hrát si.

dcery novakovy

Umíte odpočívat?
Paní Novak:
Ano, umím. Ale svojí práci mám ráda, tak umím odpočívat i v ní.

Pan Novak:
Doufám, že ano. Ale chtěl bych mít moznost odpočívat více a být při tom i více s rodinou.

Jak odpočíváte?
Paní Novak:

Společně s dětmi cestujeme, rádi jezdíme do termálních bazénů. Občas cítím vyčerpanost a mám potřebu být sama – ráda jdu do restaurace nebo kavárny na šálek kávy nebo jdu jen tak na procházku. Ale poslední dobou moc času na odpočinek nemám. Posledních deset měsíců se navíc věnujeme pomoci uprchlíkům z Ukrajiny.

Pan Novak:
V odpočinku je pro mě důležité odpočinout si především hlavou. Změnit mentální práci na jinu aktivitu. Proto mám rád hory, cestovaní a běh.

Jaké máte jako rodina plány do budoucna?
Neradi mluvíme o svých plánech. Spíše mluvíme o tom, co jsme udělali, čeho jsme dosáhli nebo kde jsme byli.



Kdybyste měli moc změnit jednu věc na celém světě, která by to byla?
Paní Novak:
Nejvíc mě bolí srdce, když slyším, že ve válce zemřelo dítě. Děti jsou malé a neumí si poradit. Takže pokud bych měla moc, zařídila bych, aby už nikdy nikde válka nevzala ani jeden dětsky život.

Pan Novak:
To je těžká otázka. V dnešní době se priority změnily velmi rychle. A těch přání je v hlavě tolik, že ani nedokážu vybrat něco nejdůležitějšího.

Děkujeme vám za rozhovor. Přejeme vám i celé vaší rodině další společné projekty, které vás vzájemně sblíží.

Více také na: Instagram @microgreen_kv

 

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů