Ministerstvo spravedlnosti informuje o legislativních novinkách

Ministerstvo spravedlnosti informuje o legislativních novinkách

Od nového roku 2023 vstupují v platnost mimo jiné tyto změny:

Zvýšení sazby za výkon znalecké a tlumočnické/překladatelské činnosti

Od 1. ledna 2023 dochází ke zvýšení sazby odměny za výkon znalecké a tlumočnické/překladatelské činnosti. Konkrétně sazba hodinové odměny za výkon znalecké činnosti se zvyšuje ze současných 300 až 450 Kč na 800 až 1 000 Kč


„Problematice znalců, soudních tlumočníků a soudních překladatelů se věnuji dlouhodobě. Zvýšení jejich příjmů je jednou z mých priorit. Odměny těchto profesí jsou důležité, jinak hrozí jejich úbytek a prodlužování lhůt řízení. Jsem proto velmi rád, že se nám společně s ministerstvy financí a vnitra podařilo projednat rozpočtové možnosti, v jejichž rámci jsme stanovili co nejvyšší odměny," uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Ministerstvo spravedlnosti již odeslalo k publikaci ve Sbírce zákonů novelu vyhlášky č. 504/2020 Sb., o znalečném, a novelu vyhlášky č. 507/2020 Sb., o odměně a náhradách soudního tlumočníka a soudního překladatele.

Nařízení o nezabavitelných částkách

Ministerstvo spravedlnosti předložilo nařízení o nezabavitelných částkách. Týká se výpočtu základní částky, která nesmí být sražena dlužníkovi z měsíční mzdy při výkonu rozhodnutí, a o stanovení částky, nad kterou je mzda postižitelná srážkami bez omezení.

Doposud se výše nezabavitelné částky vypočítává následovně:
pro dlužníka bez vyživované osoby - cca 11.000 Kč
pro dlužníka s jednou vyživovanou osobou - cca 15.000 Kč.

Od 1. ledna 2023 platí:
pro dlužníka bez vyživované osoby - cca 13.500 Kč
pro dlužníka s jednou vyživovanou osobou - cca 17.000 Kč.

Řeší se problematika nákladů při zastavování tzv. marných exekucí

Ministerstvo spravedlnosti ve spolupráci s předsedy koaličních poslaneckých klubů a zástupcem opozičního poslaneckého klubu hnutí ANO začalo diskutovat problematiku nákladů při zastavování tzv. marných exekucí. Cílem je vyřešení uvedeného problému po vzoru paušalizované náhrady u tzv. bagatelních exekucí. V současné době ve spolupráci s Exekutorskou komorou probíhá sběr dat přesného počtu exekucí, které budou zastaveny a stanovení paušalizované náhrady na základě pracnosti zastavení exekuce.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů