Nová výše rozhodného příjmu pro účast na nemocenském pojištění

Nová výše rozhodného příjmu pro účast na nemocenském pojištění

Od 1. ledna 2023 se zvýšila z původních 3 500 Kč na 4 000 Kč měsíčně minimální výše sjednaného příjmu pro účast na nemocenském pojištění. Změna souvisí se zvýšením průměrné mzdy podle nařízení vlády č. 290/2022 Sb.


Zvýšení rozhodného příjmu má význam pro účast na nemocenském pojištění, od kterého se následně odvíjí i účast na pojištění důchodovém. Sjednaná částka započitatelného příjmu ze zaměstnání za kalendářní měsíc musí činit alespoň částku rozhodnou pro účast na pojištění.


U zaměstnání, kde je sjednaná částka započitatelného příjmu nižší než 4 000 Kč anebo nedošlo k žádnému sjednání příjmu, bude zaměstnanec pojištěn pouze v měsících, ve kterých dosáhne započitatelného příjmu alespoň 4 000 Kč. V tomto případě hovoříme o tzv. zaměstnání malého rozsahu. Pokud zaměstnanec vykonává u stejného zaměstnavatele více zaměstnání malého rozsahu, částka rozhodného příjmu 4 000 Kč se posuzuje v celkovém úhrnu. Zaměstnanci, který byl v roce 2022 účasten nemocenského pojištění, ale jeho příjem není sjednán alespoň ve výši 4 000 Kč, zanikla účast na pojištění k 31. 12. 2022 a zaměstnavatel ho k tomuto datu z nemocenského pojištění odhlásil.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů