V roce 2022 ukončilo činnost téměř 14 000 firem

V roce 2022 ukončilo činnost téměř 14 000 firem

V České republice minulý rok ukončilo podnikání 13 712 firem. Jde o srovnatelné množství jako v roce 2021. Zaniklé firmy nejčastěji podnikaly v oblastech správy a pronájmu nemovitostí, obchodu, služeb, stravování a výstavby budov. Více než polovina firem, které ukončily činnost, měla sídlo v Praze. Stáří firem vymazaných z obchodního rejstříku, bylo nejčastějí 11 až 12 let. Informace včera zveřejnila poradenská společnost Dun & Bradstreet.

„Mezi lety 2012 až 2014 každoročně zaniklo kolem pěti tisíc firem. Od roku 2015 došlo ke změně trendu a počet zrušených firem začal kontinuálně narůstal. Vrcholu bylo dosaženo v „covidovém“ roce 2020, kdy bylo z obchodního rejstříku bylo vymazáno více než patnáct tisíc společností. V posledních dvou letech se počet zaniklých firem drží pod hranicí čtrnácti tisíc,“ sdělila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.

„Covidový rok 2020 si připsal ještě další prvenství – na jednu zaniklou firmu vzniklo 1,76 nových. To je nejnižší podíl za více než poslední dekádu. Nejlépe se trhu z tohoto pohledu dařilo v letech 2012 až 2015, kdy na jednu zaniklou připadly více než čtyři nové,“ doplnila Petra Štěpánová z Dun & Bradstreet s tím, že aktuálně na jednu zaniklou firmu vznikají dvě nové. „Nicméně, pokud bychom ze statistik vyloučili roky 2019 a 2020, kdy na trhu kvůli pandemii panovaly specifické podmínky, podnikatelská základna se v posledních dvou letech rozrůstá nejpomaleji za posledních deset let,“ uzavřela analytička Dun & Bradstreet.

tab 35
















V celkovém množství zaniklých firem nejvíce figuruje hlavní město Praha, neboť 53 procent jich mělo sídlo právě v hlavním městě. S 10 procenty následuje Jihomoravský a se 7 procenty Středočeský kraj. Nejvíce firem skončilo v oblasti pronájem a správa vlastních nebo pronajatých nemovitostí, na druhém místě bylo zprostředkování velkoobchodu a velkoobchod v zastoupení. Dalších 8 nejčastějších oborů uvádí tabulka.

tab 35b

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů