Masivní rušení živností kvůli povinným datovým schránkám

Masivní rušení živností kvůli povinným datovým schránkám

Za poslední tři měsíce dochází k masivnímu nárůstu žádostí o zrušení živnostenských oprávnění ze strany podnikatelů. Důvodem je zákonná povinnost vlastnit a užívat datovou schránku, a to s platností od 1. ledna 2023.

Ve zmiňovaném posledním čtvrtletí bylo zrušeno více jak 40 tisíc živnostenských oprávnění. Analytička společnosti Dun & Bradstreet Petra Štěpánová říká: „Toto číslo není s velkou pravděpodobností konečné. Od listopadu loňského roku se zásadně zvýšil počet rušených živností a tento trend stále pokračuje. Ke skokovým výkyvům v ekonomice zpravidla dochází při významné změně určitých podmínek, ať už legislativních či ekonomických. Aktuálně tou klíčovou změnou je právě zavedení datových schránek, povinné pro všechny OSVČ.“

Aktuální počet registrovaných živnostníků v České republice se pohybuje okolo 2 179 000. Podle Petry Štěpánové je z tohoto počtu jen asi 52 procent těch, kteří skutečně živnost vykonávají. „Ostatní vydaná živnostenská oprávnění jsou „spící“, což v praxi znamená, že fyzická osoba má vydaný živnostenský list, ale podnikatelské aktivity nevykonává“, doplňuje Petra Štěpánová.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů