Ministerstvo financí: ekonomika neklesne, inflace zmírňuje

Ministerstvo financí: ekonomika neklesne, inflace zmírňuje

Ministerstvo financí vydalo na svých webových stránkách dubnovou predikci. Z ní vyplývá, že česká ekonomika letos bude stagnovat, a to díky růstu HDP o 0,1 procenta.


Očekávaný růst HDP v roce 2024 je pak 3 procenta. Díky tomu by měla inflace rychle klesat. Nezaměstnanost by se letos podle odhadu měla pohybovat okolo 3 procent. Ministr financí Zbyněk Stanjura to komentoval následovně: „Dubnová predikce ministerstva přinesla hned několik dobrých zpráv pro českou ekonomiku. Jednak zlepšila odhad vývoje hrubého domácího produktu, který by se letos měl udržet v černých číslech. Po covidové pandemii se tak v další krizi znovu potvrzuje odolnost české ekonomiky. Pozitivní zprávou pro občany je také výhled inflace, která by měla začít rychle klesat a ve druhé polovině roku by se měla dostat pod deset procent. Už v příštím roce se pak inflace vrátí blízko k dvouprocentnímu inflačnímu cíli České národní banky. V neposlední řadě snižujeme odhad nezaměstnanosti, která letos navzdory proběhlé technické recesi nepřesáhne tři procenta a nadále tak zůstane v historickém i mezinárodním srovnání velmi nízká.“

Predikce přesto realisticky počítá s riziky, která ji mohou v souhrnu vychýlit směrem dolů. Mezi hlavní rizikové faktory řadí Ministerstvo financí schopnost nahradit výpadek dodávek plynu z Ruska do Evropské unie, riziko vzniku a šíření nové mutace koronaviru nebo problémy některých evropských a amerických bank.

Jako další pozitivní zprávu vnímá Ministerstvo financí pokles veřejného zadlužení státu. To má klesnout ze 44,1 procent HDP na 43,5 procenta HDP. „Neméně pozitivní zprávou nové predikce ministerstva je také očekávaný letošní pokles veřejného zadlužení,“ podotýká ministr Stanjura.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů