Poradkyně s vlastní metodologií, která už pomohla mnoha maminkám

Poradkyně s vlastní metodologií, která už pomohla mnoha maminkám

Začínala od úplné nuly. Poznala neúspěch. Přesto projevila neobyčejnou houževnatost a vytrvalost. Dominika Špačková se vypracovala na sebevědomou a talentovanou poradkyni, která pomohla už tisícům maminkám zachránit nebo probudit jejich byznys. Přitom je i ona partnerkou a maminkou v jedné osobě. Jak to celé začalo a co jí pomáhá být takovou, jaká je? Dominice jsme položili několik otázek.

 

Jak dlouho se věnujete podnikatelskému poradenství?

V roce 2009 jsem se přes Britskou organizaci GLE (Greater London Enterprise) vyškolila na podnikatelskou poradkyni. Je to tedy 14 let. 

Kolika ženám jste za tu dobu pomohla?

Záleží na tom, jak se na čísla budeme dívat. Individuálním poradenstvím prošlo více než 270 podnikatelských subjektů. S kurzy, školeními a mastermindy je to více než 1300 subjektů a pokud budeme počítat neplacená školení, tak jsou to další tři tisíce. 

Vysoké číslo. Pocházejí všechny subjekty z tuzemska?

Valná většina je z Česka, ale mám i klientelu z různých koutů Evropy, například Dánsko, Rakousko a samozřejmě Slovensko. 

V čem jste jako poradkyně jiná než ostatní? Co je vaší výjimečností?

Za těch 14 let jsem postavila vlastní metodologii 9V pro růst byznysu a byznys governance. Zjednodušeně se dá říci, že podnikatel musí těchto 9V hlídat, aby mu podnikání nezkrachovalo, aby jej mohl nechat vyrůst. Metodologie 9V zjednodušuje podnikateli život a pomáhá se zvýšením měřitelných obchodních výsledků. 

Můžete krátce popsat, co si pod pojmem 9V představit?

9V přehledně zmapuje kondici podnikání ve všech klíčových aspektech a pomůže podnikateli nasměrovat síly tak, aby se to co nejvíce odrazilo v růstu a ziskovosti s ohledem na aktuální situaci. Je to způsob, jak neustále vylepšovat a posilovat architekturu byznysu. Zbytek je už obchodní tajemství 😊.

Na svých stránkách se zmiňujete o svém dřívějším „boji v zákopech“. Jak probíhal?

Bojem v zákopech jsem měla na mysli především to, že jsem automaticky nehupsla do role poradce, ale začala jsem pěkně sama za sebe. O podnikání jsem nevěděla nic, neměla jsem se na koho obrátit. Bylo to období temnoty.

Tím si projede hodně podnikatelů, takže pak jsem schopná podnikatelům poradit. Vím, kde se nacházejí, vím, jak je těžké se všechno naučit, takže umím další podnikatele provést po tak malých krocích, jaké potřebují. 

Díky čemu jste se ze „zákopů“ dostala na výsluní?

Záleží na tom, jak definujete výsluní. Jsem stále na cestě. Učím se a posouvám. Jakýkoli úspěch přikládám 3 věcem: houževnatosti, vytrvalosti a správným lidem, kteří mě posunuli dopředu. Neproběhl žádný bod zvratu, přicházelo to postupně 10 let. 

Čím se cítíte být nejvíc? Maminkou, partnerkou nebo podnikatelkou?

V pracovním prostředí se jednoznačně cítím jako podnikatelka. Dnes mám velké dítě (11 let) a díky tomu mám prostor na práci 6 hodin denně.

V domácím prostředí se cítím spíše jako vládkyně dle hesla rozdělit a panovat. Tohle samozřejmě říkám s velkým nadhledem, ale je to tak, že mám primárně zodpovědnost za chod domácnosti, a za to, že se dítě vzdělává, protože můj muž pracovně hodně cestuje, takže je doma spíše jen o víkendech.

Jak jde práce skloubit s rodinou?

11 let jsem tvořila systém nejen pro sebe ale především pro všechny podnikatelky, které jsem jím prováděla.
Stále se držím stejných základních pravidel (3x4 času týdně na důležité priority, dublované hlídání na kritické okamžiky, nepracovat po nocích).

Navíc pracuji ve zlínském Impact Hubu, který je kousek od školy mojí dcery, takže tohle je poměrně jednoduché. Mám příjemný pracovní režim.

Osobně jsou pro mě největší organizační výzvou výjezdy mimo domov, protože muž je často v práci. Nicméně s 11 letým dítětem skloubení rodiny a práce není takový oříšek, jako s dětmi do 5 let 😊.

Které vlastnosti jsou podle vás nejdůležitější?

Houževnatost a vytrvalost, disciplína. Bez nich se špatně podniká. 

Radíte i svému partnerovi nebo dětem?

(Smích) Radím, samozřejmě. Ale neposlouchají. Doma mám jinou roli. Jsem maminka, která skvěle vaří, učí se jazyky a čte knihy. 

Co je podle vás největším problémem českých maminek a podnikatelek?

Jsou to dvě věci. Za prvé „přemnožené Kassandry“. Falešné podnikatelské poradkyně. Na českém trhu vzniklo obrovské množství podnikatelek, které samy podnikaly 0 - 2 roky a vrhly se do podnikatelského poradenství za šílené peníze (půl milionu za půlroční koučování). Nechaly se inspirovat v zahraničí. Jenže ony nejen že mají málo zkušeností. Velmi často jsem viděla, jak vlastně jejich rady zpomalily funkční podnikání.

Nezkušený podnikatel jim propadne. Nepozná, že šidí.  Já o tom píšu seriál Podnikatelské Las Vegas. A vznikl také seriál Klamatéři. Na to si musí české ženy dát pozor, protože lehce můžete přijít o pár set tisíc korun a pak na rozjezd podnikání nemáte peníze.

Druhá věc souvisí s prvním bodem. Hodně se teď tvrdí, že podnikání a mateřská je úplně v pohodě. Díky tomu si spoustu žen myslí, že to tedy v pohodě bude a něco rozjedou. Tady vidím velký problém. Protože pak ženy, které nemají zkušenosti, něco svého rozjedou, ale vlastně jim to nezačne vydělávat, nepodaří se to, a ony z toho odejdou s pošramoceným sebevědomím, že to nedokázaly. Při tom pravda je jiná. Podnikání je těžké. Dnes je těžší se prosadit než před 5 - 6 lety, je ekonomické ochlazení, krachují velké subjekty… Ale pokud je žena přesvědčována, že podnikání je jednoduché, neúspěch rozdrtí její sebevědomí. 

 

Mají podle vás ženy místo ve vedoucích pozicích státních institucích a velkých firem?

Jednoznačně ano. 

Jak se vám jako ženě v Česku podniká?

Tohle už neřeším. Umím se prosadit. Systematicky se vyhýbám tomu být jen v ženských komunitách, protože považuji za nezdravé, když se ženy podnikatelky uzavírají jen do sebe. Za mě je lepší penetrovat různé skupiny a mít široké pole kontaktů.

V čem vnímáte hlavní rozdíl mezi ženami a muži?

Z hlediska podnikání, je rozdíl v rámci toho, jak muži přistupují k rodině, když jsou úspěšní, nechávají rodinu primárně na manželce. Tutu možnost ženy nemají. Nemají manželku, která si na starosti vezme rodinu. Takže pak nechodí po večerech na pracovní večeře, uniká jim právě kvůli péči o rodinu spousta příležitostí, protože by narušily rodinu. 

Čeho si v životě nejvíc ceníte?

Volného času na čtení, procházky a cestování. 

Kdybyste měla moc změnit na celém světě jednu věc, která by to byla?

Ze širšího hlediska, bych chtěla vidět to, že všichni na celém světě, včetně chudých zemí, budou mít stejný přístup ke vzdělání.
A dále, aby v chudých zemích měly ženy přístup k antikoncepci a mohly si zvolit, kolik potomků budou mít, aby jim následně mohly poskytnout vzdělání.

Ale pokud bychom měli vzít menší projekt, přála bych si, aby se všichni podnikatelé naučili dobře naceňovat svoje služby. To je často důvod, proč mnohá podnikání nefungují.

Toto je koneckonců moje mise nyní. Díky správnému nastavení cen a služeb uvolnit podnikatelům ruce, a mít čas na život.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů jak v podnikání, tak v rodinném životě.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů