Sněmovna podpořila Daňové milostivé léto

Sněmovna podpořila Daňové milostivé léto

Návrh zákona o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů, označovaný také jako Daňové milostivé léto, prošel ve třetím čtení poslaneckou sněmovnou. Nyní míří do Senátu. Návrh navazuje na předchozí akce Milostivé léto I a II. Dlužníci se budou moci zbavit dluhů na penále, úrocích a dalším příslušenství daně a také bagatelních nedoplatků. Pro odpuštění dluhů bude klíčové rozhodné období, které je navrhováno od 1. července do 30. listopadu 2023.

„Chystané daňové milostivé léto bude určitou daňovou amnestií, kterou podle našich dat mohou využít desítky tisíc dlužníků. Velký význam bude mít jak pro tyto dlužníky, kterým umožní zbavit se některých daňových nedoplatků, tak pro stát, kterému odpadne povinnost neefektivního a zdlouhavého vymáhání dlouhodobě obtížně dobytných a přitom často bagatelních pohledávek,“ uvedl k návrhu ministr financí Zbyněk Stanjura.

Daňové milostivé léto se bude vztahovat hlavně na mimořádné odpuštění nebo zánik některých nedoplatků na dani a příslušenství, které jsou spravovány orgány Finanční a Celní správy ČR, ve výjimečných případech i Ministerstvem financí.

Každá fyzická osoba bude moci požádat o mimořádné odpuštění příslušenství daně za předpokladu, že podá žádost a uhradí jistinu ve výši původní částky v průběhu rozhodného období. Jako prevence rizika spekulací se záměrným nesplácením daňových dluhů se bude odpuštění vztahovat pouze na příslušenství k jistinám vzniklým do 30. září 2022. Pokud výše jednotlivého nedoplatku činí více než 5 000 Kč, bude možné uhradit jistinu ve čtyřech pevně daných splátkách do sedmnácti měsíců od 1. července 2023. Je-li jistina již uhrazená, dojde k odpuštění příslušenství pouze na základě samotné žádosti. Odpuštění se nevztahuje na příslušenství u jistin vymáhaných soudním exekutorem (které byly předmětem Milostivého léta I a II), a dále jistin vymáhaných cestou mezinárodní pomoci.

Fyzické i právnické osoby budou moci také požádat o mimořádný zánik bagatelní nedoplatků na dani i na příslušenství v jednotlivé výši do 200 korun, které dlužníkům vznikly do 30. září 2022. Celková hodnota zanikajících nedoplatků u jednoho správce daně nesmí překročit 1 000 korun.

Ministerstvo Financí odhaduje, že počet fyzických osob žádajících o odpuštění příslušenství by mohl být v řádu desítek tisíc. Dá se očekávat, že mimořádné odpuštění příslušenství daně bude mít negativní dopad na veřejné rozpočty v řádu stovek milionů korun. Tento výpadek má být kompenzován stovkami milionů korun z uhrazení dlužných jistin. Celkový dopad na veřejné rozpočty by tak mohl být prakticky neutrální.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů