Milostivé léto v podmínkách ČSSZ umožní dlužníkům zbavit se dluhů na penále a exekučních nákladech

Milostivé léto v podmínkách ČSSZ umožní dlužníkům zbavit se dluhů na penále a exekučních nákladech

Klienti České správy sociálního zabezpečení, kteří včas neuhradili pojistné splatné před 1. 10. 2022, dostanou příležitost zbavit se dluhů vzniklých na penále a exekučních nákladech. Umožní jim to akce Milostivé léto. Základní podmínkou mimořádného odpuštění je plná úhrada dlužného pojistného, které plátce pojistného splatí kdykoliv do konce června 2023, anebo v období od 1. 7. do 30. 11. 2023 podá oznámení, že dlužné pojistné zaplatí. Potřebné informace a postup obdrží klienti včas prostřednictvím datové schránky.


„Navazujeme na úspěšné akce Milostivé léto I a II, díky kterým po úplném splacení jistiny skončilo více než 61 tisíc exekucí. Daňové a správní Milostivé léto může pomoci dalším statisícům lidí. Na ministerstvu práce jsme se rozhodli princip odpuštění penále a poplatků aplikovat na dluhy u České správy sociálního zabezpečení. Stát tak dostane příležitost dostat se jednorázově k penězům z jinak jen těžko vymahatelných pohledávek. Abychom vyšli lidem vstříc, zákon umožňuje rozložit platbu jistiny do splátkového kalendáře. Zároveň chci ocenit i ministerstvo financí, které za podobných podmínek umožní zbavit se drobných nedoplatků na daních,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Klient, který ve stanovené lhůtě podá oznámení, že dlužné pojistné zaplatí, může celou částku dlužného pojistného zaplatit do 30.11.2023, anebo v případě částky vyšší než 5 000 Kč tuto platbu rozložit do splátek. Počet splátek se stanoví podle výše dlužného pojistného: 12 měsíčních splátek u dlužného pojistného do 50 000 Kč a 60 měsíčních splátek u dlužného pojistného nad 50 000 Kč. První splátku musí dlužník uhradit do 31. 12. 2023 a každou další splátku nejpozději poslední den následujícího kalendářního měsíce.

Zmíněné oznámení o úhradě dlužného pojistného lze učinit výhradně prostřednictvím ePortálu ČSSZ. Služba bude dostupná od 10. 7. 2023. Plátci, kteří dlužné pojistné ve smyslu zákona uhradí před 1. 7. 2023, nemusí oznámení podávat, k odpuštění neuhrazeného příslušenství dojde automaticky ze zákona.

Milostivé léto se vtahuje na fyzické i právnické osoby, zaměstnavatele i osoby samostatně výdělečně činné a také na plátce, kteří svoji činnost již ukončili. Nevztahuje se ale na dlužné pojistné, penále a exekuční náklady vymáhané prostřednictvím soudního exekutora.

Milostivé léto je jednorázová a mimořádná příležitost, kterou je rozhodně na místě využít.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů