Hypoteční trh lehce ožívá, úroková sazba poklesla na 5,86

Hypoteční trh lehce ožívá, úroková sazba poklesla na 5,86

Česká bankovní asociace zveřejnila výsledky červnového Hypomonitoru, podle kterého byl v červnu objem poskytnutých hypoték nejvyšší za poslední rok a úroková sazba poklesla nejrychleji v letošním roce na 5,86 %. Banky a stavební spořitelny poskytly v tomto měsíci hypoteční úvěry za 14 mld. Kč. V meziměsíčním srovnání se tak objem poskytnutých hypoték zvýšil o 13 %. Hypomonitor zachycuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry.

Červen bývá obvykle nejsilnější měsíc v roce a aktivita na hypotečním trhu je většinou oproti květnu větší. Když zohledníme sezónnost, objem poskytnutých hypoték v červnu meziměsíčně vzrostl zhruba o 3%. Červnový objem i počet poskytnutých hypoték byl však prozatím nejvyšší v letošním roce, a to i při pohledu na sezónně očištěné hodnoty. Jde také o nejvyšší údaj od července minulého roku, kdy trh začal citelně zamrzat.

„Hypoteční trh v posledních měsících mírně ožívá a červnová čísla tento trend potvrzují. Dalšímu vývoji může pomoci rozhodnutí ČNB zmírnit od července posuzování kritéria DSTI při poskytování hypoték, na což podle informací z trhu určitá část klientů čekala. Na druhou stranu se již dostáváme do období sezónního prázdninového útlumu. Další oživení tak můžeme čekat zřejmě až na podzim,“ řekl Ondřej Šuchman, manažer pro hypotéky skupiny Komerční banky.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů