Každá druhá česká firma očekává zhoršení platební morálky klientů kvůli inflaci a úrokovým sazbám

Každá druhá česká firma očekává zhoršení platební morálky klientů kvůli inflaci a úrokovým sazbám

V celoevropském průzkumu skupiny Intrum, který zahrnoval i Českou republiku, 8 z 10 respondentů uvedlo, že byli požádáni o prodloužení doby splatnosti, a 73 % z nich tvrdí, že jejich firma akceptovala delší platební podmínky, protože nechtěla zhoršit vztahy s klienty. 40 % oslovených se domnívá, že platební podmínky, které jsou v současnosti nabízeny zákazníkům, jsou příliš štědré a poškozují podniky. Průzkum probíhal současně v 29 evropských zemích od konce listopadu 2022 do března 2023 a zahrnoval 10 556 respondentů. Pro Českou republiku se do průzkumu zapojilo 240 top manažerů českých společností.

V České republice se doba mezi sjednaným termínem a uskutečněným zaplacením faktury prodlužuje nejčastěji na 31–55 dní pro spotřebitele, až 75 dní pro firmy a veřejný sektor. 25 % respondentů z veřejného sektoru požaduje dokonce dobu splatnosti v délce až 100 dní.

Velké množství českých firem se momentálně potýká s potížemi se zásobovacím řetězcem a s vyššími náklady kvůli inflaci a pomalejšímu hospodářskému růstu. Zajímavé je zjištění, že ačkoliv Česká republika vykazuje jednu z nejvyšších inflací v Evropě, české firmy se obávají inflace méně než jiné evropské společnosti. Podle průzkumu si 45 % českých firem myslí, že to ovlivní schopnost zákazníků platit včas a v plné výši v příštím roce. V Evropě je toho názoru 59 % podniků. Kromě toho 89 % firem očekává, že do konce tohoto roku budou čelit požadavkům na zvýšení mezd ze strany svých zaměstnanců. Řízení hotovosti a finančních dluhů nebylo pro 40 % dotázaných firem tak vysokou prioritou jako v současnosti. Dále 73 % respondentů sdělilo, že v dnešním komerčním prostředí je snižování nákladů a zvyšování efektivity prioritou. Více než jedna třetina očekává, že bude muset vygenerovat dluhy, aby byla nadále konkurenceschopná.

Ani do budoucna značný počet repondentů nepředpokládá možnost zlepšení. Konkrétně 67 % z nich se domnívá, že bude trvat nejméně rok, než se inflace ustálí na dvou procentech nebo níže, 53 % očekává, že úrokové sazby porostou, a proto jsou opatrnější se svými půjčkami a výdajovými plány. "Inflace a vysoké úrokové sazby čím dál více ztěžují firmám platit si navzájem včas. Tím se vytváří problém, který se šíří celým dodavatelským řetězcem, kdy firmy cítí, že nemají jinou možnost než požadovat více času a zároveň akceptovat platební podmínky, které poškozují jejich podnikání. Kromě toho jsou podniky napříč Evropou nuceny věnovat více času řešení problematických faktur, což generuje obrovské náklady v odhadovaném objemu 275 miliard eur, které se blíží kupříkladu objemu HDP Finska," sdělil Karol Jurák, výkonný ředitel společnosti Intrum Czech.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů