Firmy jsou spokojené se staršími zaměstnanci, lepší podmínky je více zapojí

Firmy jsou spokojené se staršími zaměstnanci, lepší podmínky je více zapojí

České firmy ve značné míře zaměstnávají lidi v důchodovém věku. Jde přibližně o tři čtvrtiny podniků. Osoby v předdůchodovém věku starších 55 let pak zaměstnává dokonce více než 90 % firem. Firmy oceňují zejména pracovní zkušenosti a nižší fluktuaci těchto zaměstnanců. Podle podnikatelů by k většímu zapojení starších lidí do pracovního procesu přispělo zatraktivnění částečných pracovních úvazků a dohod. Vyplynulo to z šetření Hospodářské komory, které proběhlo mezi firmami napříč velikostmi a regiony.

Více než 42 % respondentů uvedlo, že senioři vykazují pracovní nasazení a výsledky srovnatelné s mladšími pracovníky. Podle 17 % zaměstnavatelů senioři vykazují dokonce lepší pracovní nasazení i výsledky než jejich mladší kolegové. Nižší pracovní výkonnost u seniorů uvedlo jen 7 % oslovených podnikatelů. „Pro výraznou většinu firem senioři a lidé v předdůchodovém věku představují významnou součást jejich pracovních týmů. Starší zaměstnanci přinášejí do firem dlouholetou pracovní zkušenost, dobré pracovní návyky i nadhled, které mohou předávat ostatním kolegům, a tím zlepšovat výkonnost firmy,“ sdělila viceprezidentka Hospodářské komory Jana Havrdová.

Starší zaměstnance naopak podle firem znevýhodňuje hlavně slabší digitální gramotnost a menší jazyková vybavenost. Podnikatelé by proto byli rádi, kdyby existovala širší nabídka a větší finanční podpora státu u rekvalifikačních a vzdělávacích kurzů. „Tato investice se státu několikanásobně vrátí tím, že lidé budou pracovat déle a za vyšší mzdy, navíc digitální gramotnost je dnes důležitá i mimo zaměstnání a mnoho starších lidí na horší digitální gramotnost bohužel doplácí,“ sdělil viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Zhruba dvě třetiny firem se domnívá, že k zaměstnávání seniorů by nejlépe přispěla podpora zkrácených úvazků například v podobě nižší odvodové zátěže. U osob v předdůchodovém věku se také zhruba třetina firem obává jejich odchodu do předčasné penze. Kvůli napjatému trhu práce je velmi obtížné takového pracovníka rychle nahradit.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů