Podnikatelka i maminka žijící dánský „hygge“

Podnikatelka i maminka žijící dánský „hygge“

Martina Svadbíková je úspěšnou českou podnikatelkou a čtyřnásobnou maminkou. Miluje cestování na sever, a to především do Dánska. Její úspěšný byznys je postaven na všem, co spoluvytváří atmosféru domova nebo jakéhokoli jiného prostoru. O svém čerstvě upraveném e-shopu říká: „Mým cílem není chrlit každou sezónu bez rozmyslu mraky nových kolekcí a nových položek, ale pečlivě vybírat. Vyprávět příběh. Zákazníkům, které baví styl Bella Rose, ukázat inspiraci, usnadnit jim výběr a přinést i více lehkosti a hravosti. Protože když nás i vás Bella Rose baví, není to jen práce, ale splněný sen.“ Martině Svadbíkové jsme položili několik otázek.

Když se řekne „Martina Svadbíková“, co byste si přála, aby si lidé vybavili?

Maminku čtyř dětí, podnikatelku, milovnici krásné atmosféry a Skandinávie…

Co si vybaví vaše rodina? Jaká jste manželka nebo maminka?

To je vtipná otázka. Děti si určitě vybaví úklid kuchyňské linky a čištění zubů :-) To jsou dvě věci, se kterými je “prudím” asi nejčastěji. Jinak doufám, že si vzpomenou i na maminku, která má ráda oheň v krbu, zapálené svíčky, deky, polštáře, společné vaření, pohodový playlist nebo povídání. Ráda vytvářím nebo si vychutnávám malé hezké okamžiky a doufám, že děti to do života jednou inspiruje. Ráda také cestuji a vymýšlím rodinné výlety, ať už všichni spolu nebo jako cestu jen s jedním z dětí, abychom měli vzácný čas jen sami na sebe. V naší rodině jsem takový ten hnací motor, co přináší nové inspirace a nápady. Zároveň jsem maminka podnikatelka, takže často rozlítaná, sedící na více židlích a k večeru unavená.

Co pro vás rodina znamená?

Asi by se o mě dalo říct, že jsem rodinný typ. Vždy jsem si přála mít velkou rodinu, hodně dětí, u nás doma je neustále živo a rušno. Každé moje těhotenství pro mě bylo velkým darem a krásným obdobím. Zároveň je to velká výzva. Člověk není téměř nikdy sám, málokdy si může doma užít ticho a prádla nebo špinavých talířů je nekonečná hromada. Přesto je pro mě rodina a děti tím nejhezčím a nejdůležitějším projektem, který lze na světě budovat. Na druhou stranu jsem nikdy nebyla taková ta maminka, co se rodině obětuje. Je pro mě důležité hledat v tomto rovnováhu a najít si čas i na sebe, na osobní rozvoj, sny, práci nebo odpočinek.

Jste úspěšná podnikatelka. Mohla byste nám krátce představit, čeho všeho se váš byznys týká?

V Bella Rose už více než 15 let přinášíme inspiraci, jak kolem sebe vytvářet a užívat si krásnou atmosféru. Jsme internetový obchod s bytovými doplňky, které dovážíme zejména z mé milované Skandinávie. Věřím, že to, jakými věcmi se kolem sebe obklopujeme, má vliv i na naši náladu. Ať už jsme doma, v kanceláři nebo na zahradní oslavě, stojí za to si to udělat kolem sebe na pohled hezké, útulné, voňavé a podpořit tak kouzlo okamžiku a dobrou náladu. Někdy stačí jen pár maličkostí - zapálit si svíčku ke snídani, servírovat večeři v krásném nádobí, pustit si ke skládání prádla pohodový playlist, pozorovat v houpací síti padající hvězdy nebo si nasbírat na procházce květiny do vázy. Ve Skandinávii na to mají speciální slovíčko “hygge” - kouzlo útulného milého okamžiku. 

Často se diskutuje o vyváženosti mezi rodinou a byznysem. Jak je možné tyto dvě priority skloubit?

Vybalancovat děti a podnikání je výzva. Jde to, ale ráda otevřeně říkám, že to podle mého názoru to není pro každého. Je potřeba mít podporu okolí, v rodině, v partnerovi. Stojí to hodně úsilí a kompromisů. Člověk se velmi často dostává do takové rozpolcené situace, kdy nemůže naplnit své představy o rodičovství a pracovních úkolech na sto procent a musí se zkrátka smířit s tím, že věci nebudou dokonalé. Taky je potřeba si dobře hlídat svoje fyzické i duševní zdraví, svoji energii. Když je toho ve všech směrech moc, máme tendenci dávat sebe až na poslední místo a plno věcí vydržet, ale pokud pak nemáme vlastní energii, je ve výsledku ohroženo vše, co budujeme. 

Nicméně pokud má kdokoli svůj podnikatelský sen a součástí toho snu je i rodina s dětmi, maximálně každého podporuji, ať jde a své sny si plní. Byť nebude vše dokonalé ani snadné, stojí to za to a je to velmi naplňující životní cesta a ty nejlepší zkušenosti, na kterých se člověk může neustále učit a růst.

Jaké byly vaše začátky s podnikáním?

Když jsem začínala podnikat a založila Bella Rose, bylo mi 24 let, měla jsem dvě malé děti, neměla jsem žádné úspory, styděla jsem se mluvit anglicky, nevěděla jsem nic o podnikání ani v rodině neměla nikoho, kdo by mi poradil. Do té doby jsem nikde nepracovala a ani nevěděla, jak se takové podnikání zakládá. Doteď nechápu, jak jsem ty první roky vůbec přežila:-) Jediné, co jsem měla, bylo intenzivní přání dovézt do ČR všechny ty krásné designové věci, které tu tenkrát nebyly dostupné a o kterých jsem snila. Byla jsem nadšená z celé té nádherné atmosféry a značek, které jsem objevila v Dánsku a ve Skandinávii, a přála si to ukázat všem, kteří to cítí podobně. Každý peníz, který se mi podařilo z prvních objednávek vydělat, jsem vracela zpátky do firmy a do nákupů nového zboží nebo vylepšení e-shopu a služby zákazníkům. Možná jsem měla víc štěstí než rozumu, protože když se na to dívám zpětně, opravdu jsem neměla ani žádný plán, byla to taková jízda na tobogánu. Neměla jsem na začátku sen mít velkou firmu nebo strategii, kam se chci dostat, samo se to po malých krůčcích zvětšovalo tím, jaké byly ohlasy zákazníků.  Měla jsem jen velkou lásku k tomu, co dělám, a samotné podnikání a učení se všemu mě začalo hodně bavit až záhy.

Které tři vlastnosti považujete pro úspěšný byznys za nepostradatelné?

Emoční inteligence, odvaha, dovolit si snít o čemkoli.

Co byla vaše doposud největší zvládnutá životní výzva?

Tady asi nedokážu říct nějakou konkrétní jednu věc. Jak jde člověk životem, chodí mu různé výzvy. Některé krásné, jiné bolestné nebo náročné, ale na všech se něčemu naučí. Krásná životní výzva byl pro mě například domácí porod poslední dcerky. Byl to nádherný zážitek a slovy se to těžko popisuje. Životní výzva obecně je vychovávat více dětí, výzva bylo ustát krizi v podnikání, zvládnout krizi v dlouhodobém vztahu, vychovávat puberťáky, zažít úmrtí blízké osoby nebo třeba projít si pracovním vyhořením. Ale i toto vše může patřit k životní cestě a důležité je, že tyto životní výzvy zase na druhé straně vah vyvažuje plno nádherných okamžiků a chvil. Takový je život.

Máte nějaký idol?

Konkrétně jednu osobu ne, ale velmi ráda se potkávám s inspirativními lidmi nebo si čtu jejich příběhy. Mám ráda například podcast Jirky Rosteckého, který už roky vede velmi otevřené a hluboké rozhovory s úspěšnými lidmi a v každém rozhovoru najde pro sebe plno inspirace nebo zamyšlení. Pořádá i pravidelná setkávání podnikatelů, kam ráda chodím a kde sdílíme s ostatními zkušenosti z byznysu i života. Obdivuji i šikovné ženy podnikatelky, které znám a navzájem se podporujeme.

Jak se vám v Česku podniká?

Já jsem nikdy nepodnikala jinde než v Česku, tak nemám srovnání, ale obecně nejsem člověk, který si stěžuje na podmínky dané země nebo na vládu, lidi a podobně. Podnikání je pro všechny dobrovolné. Každý si rozhodujeme, zda budeme podnikat, v jaké zemi a v jakém oboru, takže já beru pravidla hry tak, jak jsou. V prostředí e-commerce jsme jako Česká republika v rámci EU jedni z nejlepších, nabízíme skvělé služby zákazníkům, máme tu skvělé průkopníky a odborníky a já jsem ráda, že se tu mám od koho učit a motivuje mě to v posunu vpřed.

Kterou zemi na světě máte nejraději?

Pro mě je to určitě Dánsko. Je to země, kterou pravidelně navštěvuji už 15 let. Jezdím tam na pracovní cesty za dodavateli, vybírat nové kolekce, za inspirací, ale také na rodinné výlety nebo za přáteli. Dánsko je pro mě srdcová záležitost a láska na první pohled. Miluji jejich životní styl, jejich cit pro design, tradici, jak si váží přírody, starých věcí, jak si umí užívat hezké okamžiky i jejich minimalismus a eleganci. Nejkrásnější čas na návštěvu Dánska, pokud chcete zažít pravé dánské hygge, je adventní období a Vánoce. Před dvěma lety jsme s celou rodinou strávili v Dánsku i Vánoce a Štědrý den a byl to pro nás nezapomenutelný zážitek.

Pokud byste měla moc a schopnosti, abyste změnila jednu věc na světě, která by to byla?

Když se zamyslím, kolik věcí spolu navzájem souvisí a jak i něco špatného dokáže v budoucnu přinést mnoho krásného a že jako lidé neumíme dohlédnout takto daleko, asi bych neměnila na světě nic. Život a svět je přesně takový, jaký je a má být. Jen zkrátka není pokaždé podle našich představ. Sama bych chtěla umět žít s větším nadhledem a ve větší lehkosti, nedělat si tolik očekávání a představ. A někdy bych si přála umět zpomalit nebo vrátit čas, ale zrovna ten zase dělá náš život jedinečným.

Chceme vám moc poděkovat, že jste si našla chvilku času na zodpovězení našich otázek. Přejeme vám mnoho osobních i pracovních úspěchů.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů