Hypoteční trh v srpnu ožil, úrokové sazby pokračovaly v poklesu

Hypoteční trh v srpnu ožil, úrokové sazby pokračovaly v poklesu

Banky a stavební spořitelny poskytly v srpnu hypoteční úvěry za 14 mld. Kč. Meziměsíčně objem poskytnutých hypoték vzrostl o čtvrtinu a dosáhl nejvyšší hodnoty od června 2022. V meziročním srovnání byl objem poskytnutých hypoték v srpnu dokonce o 40 % vyšší. V tomto případě je třeba brát v úvahu, že se údaje srovnávají s velmi nízkými hodnotami minulého roku. Informace zveřejnil ČBA Hypomonitor, který zachycuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry.

V srpnu také pokračovaly v poklesu úrokové sazby a dosáhly nejnižší hodnoty za poslední rok. Průměrná úroková sazba nových hypoték byla 5,78 %. Průměrná výše hypotéky se v srpnu mírně zvýšila a po více než roce se vyšplhala nad hranici 3,1 mil Kč. Čísla z posledních měsíců naznačují, že hypoteční trh mírně ožívá, oproti minulosti však zůstává nadále utlumený.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v srpnu dosáhl 11,5 mld. Kč po červencových 9,5 mld. Kč. Hovoříme zde o nárůstu o 2 mld Kč oproti červenci. Objem interně či z jiné instituce refinancovaných úvěrů činil 2,6 miliardy Kč oproti 1,9 miliardy z předešlého měsíce. „Hypoteční trh v posledních měsících sice mírně ožívá, ačkoli hypoteční sazby klesají jen velmi pomalu, z dlouhodobého pohledu však zůstává citelně utlumeny, což ilustruje i skutečnost, že objem hypoték poskytnutých od začátku roku je nejnižší za posledních deset let,“ sdělil Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Úrokové sazby sice v posledních měsících klesají, přesto však zůstávají hypoteční sazby mezi nejvyššími za posledních zhruba dvacet let. Na podobných hodnotách se pohybovaly v letech 2008 a 2009. Rok 2024 by mohl přinést jejich další pokles.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů