Dilema ženy – rodina versus kariéra

Dilema ženy – rodina versus kariéra

Jedním z často diskutovaných témat na sociálních sítích a na mnoha blozích je dilema žen rodina versus kariéra. Mnoho mladých žen je před tuto otázku postaveno po dokončení vysokoškolského studia. Využít nejlepší léta pro zplození potomka a založit rodinu, nebo se dál věnovat profesnímu růstu a vybudovat si kariéru?

Rozhodnutí neuspěchejte

O tom, kam bude váš život směřovat, nemůžete rozhodnout pod tlakem nebo v návalu emocí. Ani vás k tomu nesmí podnítit samotná návštěva kamarádky s čerstvě narozeným miminkem. Už starověký král Šalomoun v Bibli napsal: „Všechno má svůj čas, svůj čas má každá činnost pod nebesy. Je čas rodit…., čas hledat a čas smířit se se ztrátou.“ Je potřeba zvážit pro a proti obou možností.

O svých plánech a přáních rozhodně mluvte s dalšími přáteli nebo rodinnými příslušníky. Řekněte jim o všem, co byste si přáli. Zpravidla vás dobře znají, a tak po nějaké chvíli vycítí, k čemu se přikláníte víc. Nechte si poradit, ale rozhodněte se sama.

Pracovní pohovory

O otázce dalších plánů s vámi určitě budou mluvit i na pracovním pohovoru ve vašem zaměstnání. I ta nejambicióznější žena se musí na tuto otázku dobře připravit. Důvod je pochopitelný. Pokud vás zaměstnavatel přijme, začne do vás investovat nemalé prostředky v rámci školení a firemního růstu.

Rozhodně je pochopitelné, že by mohl brát jako podraz, pokud byste se vzápětí rozhodla pro mateřskou dovolenou. Proto buďte maximálně otevřená a upřímná. Rozhodně se vyvarujte lhaní.

Odložené mateřství – trend doby

Velké množství žen a mladých dívek se setkává s tlakem svého okolí ohledně mateřství. Ačkoliv je takový tlak pochopitelný, nepodlehněte davu. I když se to ve vašem okolí žení a vdává, i když se okolo vás rodí nové a nové děti, i když stále nemůžete narazit na toho správného partnera, se kterým byste snad i chtěla založit rodinu, nenechte se zmanipulovat.

Některé mladé ženy se proto rozhodnout mateřství posunout o několik let dopředu. Přestože statistiky říkají, že optimální věk k mateřství se podle názoru lidí pohybuje okolo 21 let, realita je v posledních letech jiná. V Česku si ženy pořizují první dítě průměrně až ve věku 28,8 let.

Myslete, že možnosti vašeho rozhodnutí jsou jen dvě: buď mateřství nebo kariéra. Nejde o to, jaké boty si koupíte. Jde o založení rodiny, o mateřství. To nejde reklamovat ani vyměnit. Jedná se o zásadní životní rozhodnutí.

externí vedení účetnictví Brno

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů