Profesionální fotografka versus matka a manželka – rozhovor s Editou Bízovou

Profesionální fotografka versus matka a manželka – rozhovor s Editou Bízovou

Maminka dvou malých dětí, manželka a profesionální fotografka. Majitelka mnoha ocenění a dalších úspěchů ve světě fotografie. Její snímky získávají mezinárodní ocenění a prestiž v zahraničních časopisech. Jak zvládá nebo snad nezvládá roli maminky a manželky? Otázky na tělo nám ráda zodpověděla.

Fotit jsi začala ještě před prvním dítětem?

Ano, fotila jsem už cca od svých 20 let, vždycky mě bavilo fotit lidi.

Kolik let dělí děti?

Děti jsou od sebe 5 let. 6,5 a 1,5 roku.

Myslíš, že se z pohledu matky věnuješ dětem dostatečně?

Myslím si, že každá matka ať se věnuje dětem sebevíc, tak má výčitky, i když si třeba jen dojde na záchod a na chvíli se tam zavře. Moje děti netrpí nedostatkem péče ani pozornosti, ale společného času není nikdy dost.

Mohla bys popsat svůj běžný den?

Ráno vstaneme cca o půl sedmé, k snídani si uděláme omeletu, vajíčka nebo palačinky, pak vezeme syna do školy, dopoledne zůstáváme s dcerou v ateliéru, kde buď tisknu fotky a u toho si hrajeme, anebo mám focení, a to buď pomáhá, nebo se jde projít s manželem. O půl jedné vyzvedáváme syna ve škole, doma si dáme oběd, uspím dcerku, a když syn dělá úkoly, mám chvíli čas na úpravu fotek. Pak jsme až do večera společně, večer se čtou pohádky nebo se nějaká pustí, když děti kolem osmé usnou, je čas na práci – úprava fotek, marketing.

Řekla jsi, že dcera chodí někdy během dne ven s manželem. On pracuje z domu?

Manžel podniká, má agenturu tvořící webové stránky a grafiku. Pracuje z domu.

Co si myslíš o plánování, systému a organizaci?

I když jsem kreativec a do určité míry nechávám věci volně plynout, nemívám ve věcech totální chaos a organizuji a plánuji v podstatě všechno, co dává smysl. Dřív jsem plánovala i nejefektivnější cesty v ulicích na dovolených, abychom nic neminuli. Z toho už jsem vyrostla. Plánovat je potřeba, ale možná ještě důležitější je dokázat se přizpůsobit aktuální situaci.

Před dvěma lety jsi získala titul Živnostnice roku v Pardubickém kraji. Co vše jsi musela pro vítězství udělat?

Nominoval mě CzechInvest a potom jsem musela do soutěže poslat informace o tom, co dělám. Na galavečeru jsem to odprezentovala a vítěze z účastníků vybírala porota.

Jaká další ocenění jsi získala?

Vážím si několika fotografických ocenění, kterých se mi dostalo, shortlist v Sony World Photography Awards, finále Hasselblad Masters, nebo top 10 v Malta International Photo Awards, Vienna International Photo Awards, Federation of European Photographers Awards.

Co považuješ za svůj nejlepší úspěch?

Největší dosavadní úspěch vnímám finále Hasselblad Masters a shortlist v Sony World Photography Awards. Jsou to jedny z nejprestižnějších celosvětových fotografických soutěží.

Koronavirus, téma, které dnes nemůžeme opomenout. Jak zasáhla pandemie tvoje podnikání a rodinu?

Covid zasáhl úplně všechno v našich životech, jako všem. Mně zavřela vláda na nějakou dobu ateliér, nemohla jsem fotit a syn nemohl chodit do školky. Po porodu dcery nás nikdo nemohl navštívit v nemocnici a nějakou dobu jsme byli úplně izolovaní od rodin. K tomu veškeré nejistoty s tím, jak se změní chování lidí a jestli někdy ještě půjde třeba normálně cestovat. Nebylo to lehké, ale udělali jsme vše pro to, abychom se situaci přizpůsobili a vytěžili z ní maximum po podnikatelské stránce – spustila jsem online kurzy, začala natáčet videa pro fotografy. Po rodinné stránce – bydlíme na vesnici u lesa, často jsme se procházeli venku a užívali si čas spolu.

Děkuji za Tvůj čas a přeji Ti mnoho dalších úspěchů jak při podnikání, tak s rodinou.

účetní poradenství Brno

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů