Prezidentka, která si získala mnohá srdce

Prezidentka, která si získala mnohá srdce

Patří mezi nejpopulárnější politiky na Slovensku. Zvolili si jí sami Slováci. Má ohromné charisma. I přes své vzdělání je empatická, pokorná. Je silně věřící. Jak se sama vyjádřila, „modlitba je moje každodenní součást a je projevem vděčnosti Bohu za to, co mě potkalo.“ O kom je řeč? O prezidentce Slovenské republiky, Zuzaně Čaputové. Co víme o jejím dosavadním životě? Jaké jsou její hodnoty a priority? Proč je tak oblíbená?

Curriculum vitae

Zuzana Čaputová se narodila 21. června 1973 v Bratislavě. Prakticky celý život prožila v nedalekém Pezinku. Maminka Katarína pracovala jako administrativní pracovnice, tatínek Štefan jako ředitel pobočky pojišťovny. Zuzana Čaputová má dvě dcery.

V roce 1991 nastoupila na Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě. Tu dokončila v roce 1996. Poté nastoupila do právního oddělení městského úřadu v Pezinku. O několik let později se v neziskovém sektoru věnovala problematice zneužívaných a týraných dětí, následně jako projektová manažerka pracovala na rozvoji místních komunit v občanském sdružení EQ Klub. „Nebráním se zranitelnosti. Uvědomují a připouštím si bolest. Ať už tu, která se děje v mém životě, nebo bolest ostatních lidí. Z toho důvodu, abych lépe rozuměla tomu, kde mám být užitečná“, uvedla Zuzana Čaputová pro Denník N.

Od roku 2001 do roku 2017 spolupracovala s občanským sdružením VIA IURIS, přičemž od roku 2010 jako advokátka. Je členkou mezinárodní sítě enviromentálních advokátů ELAW a autorkou nebo spoluautorkou několika odborných publikací. V roce 2016 byla vyznamenána Goldmanovou enviromentální cenou za boj o uzavření skládky v domovském Pezinku.

V listopadu 2017 oznámila vstup do politické strany Progresivní Slovensko, kde byla v lednu následujícího roku zvolena za její místopředsedkyni. V květnu 2018 oznámila, že se bude ucházet o post prezidentky Slovenské republiky. V druhém kole prezidentské volby v březnu 2019 byla do této funkce oficiálně zvolena. Po svém zvolení uvedla: „Nepřišla jsem vládnout. Přišla jsem sloužit občanům, obyvatelům, Slovensku.“

Hodnoty a priority

Nejen pro své profesní zaměření byla a stále je Zuzana Čaputová zaměřená na enviromentální problémy společnosti a jejich účinné řešení. Jako hlavní prioritu svého působení ve funkci prezidentky SR považuje spravedlnost. Říká: „Spravedlnost nikdy nesmí být předmětem obchodu a nesmí být zbožím. Nesmí sloužit individuálním zájmům.“

Usiluje o transparentnost a důvěryhodnost všech státních orgánů – od policie po soudy. V roce 2019 v jednom ze svých projevů vybídla Slováky k pravdomluvnosti těmito slovy: „Chci poprosit všechny lidi na Slovensku, aby … nás spojoval společný zájem pravdu říkat, pravdu hledat, protože jen pravda znamená spravedlnost“.

Druhou klíčovou prioritou je sociální rovnoprávnost. Jednou z oblastí zájmu Zuzany Čaputové je starost o seniory. Usiluje o navýšení počtů specializovaných lůžek, profesionálních ošetřovatelů v sociálním sektoru a jejich dostatečného ohodnocení. Přeje si zkrátit častokrát dlouhé byrokratické postupy ve veřejném sociálním systému. Dlouhodobě se snaží zabránit odlivu kvalifikovaných pracovníků pryč ze Slovenska. K vysokoškolákům se například vyjádřila v roce 2019 takto: „Problém nespočívá v tom, že studenti odchází na kratší nebo delší pobyt do zahraničí, protože ten pro ně může být v mnoha ohledech přínosný. Problém je, že jen malá část z nich se na Slovensko potom vrátí.“

Poslední z hlavních priorit slovenské prezidentky Zuzany Čaputové je ochrana životního prostředí. Podle Čaputové se už nemůže životní prostředí vnímat jen jako okrajové téma. Jak sama říká: „Musíme společně udělat co nejvíc pro to, aby naše kopce, lesy, příroda byli naším chráněným domovem.“ Nelegální i legální odlesňování vede ke zvyšujícím se záplavám po celém Slovensku a obírá Slovensko o výjimečnou přírodní krajinu.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů