Rozhovor: Ing. Nikola Kadlíková, interim hlavní účetní JK EDIT

Rozhovor: Ing. Nikola Kadlíková, interim hlavní účetní JK EDIT

Nikola Kadlíková u nás pracuje na pozici interim hlavní účetní. Jelikož se jedná o unikátní službu v rámci ČR, požádali jsme Nikolu, aby nám ji blíže představila. V krátkém rozhovoru se dozvíte, co jí na tomto stylu práce nejvíce vyhovuje, v čem se interim účetní liší od té klasické a proč vůbec klienti oceňují pohled zvenčí.

???? Nikolo, jak jste se dostala k oboru účetnictví?

Vlastně úplně omylem. ???? Po základní škole jsem chtěla jít na gymnázium, na které jsem se bohužel (nebo vlastně bohudík) nedostala a šla jsem na obchodní akademii. Tam jsme měli úžasnou paní učitelku na účetnictví a díky ní jsem si ho oblíbila.

???? Jakou máte praxi, a kde jste se nejvíce naučila?

Od 2. ročníku vysoké školy jsem pracovala v účetní firmě jako samostatná účetní. Nicméně nejlepší „školou“ pro mě byla práce ve společnosti Vorlíčková & Leitner (později Partner), kde jsem začínala jako samostatná účetní a končila jako hlavní účetní.

???? Jak dlouho už působíte na pozici hlavní účetní?

Dohromady asi 5 let.

???? Co vás přivedlo k nám do JK EDIT?

Byla to shoda náhod, kdy jsem se kamarádovi zmínila, že mi nevyhovuje systém práce v mém minulém zaměstnání. Dostala jsem od něj kontakt na Julii a pak už to šlo velice rychle. Při pohovoru jsem zjistila, že práce účetní nemusí automaticky znamenat 40 hodin týdně strávených v kanceláři ručním zadáváním dokladů, že se dá pracovat daleko efektivněji a pružněji. Což mně se dvěma malými dětmi vyhovuje.

???? Liší se něčím způsob práce interim účetní od té klasické?

Ano, liší se snad ve všem. Interim účetní má dle mého názoru větší pocit zodpovědnosti za svou práci. Více přemýšlí nad tím, co dělá a proč to dělá, jestli to nejde dělat lépe a rychleji. Díky tomu, že není zaměstnancem firmy, je vztah s klientem více profesionální a je snazší prosadit některé změny týkající se účetnictví.

???? V čem mají podle vás firmy z hlediska účetnictví největší mezery?

Největší mezery vidím ve způsobu účtování. Firmy se ve většině případů drží zastaralých modelů, kdy se vše účtovalo ručně.

???? S čím vším můžete majitelům firem pomoct?

Díky zkušenostem z předchozích zaměstnání si myslím, že mohu být nápomocna při nastavování celého procesu účtování.

???? Jaké výsledky lze vůbec od interim účetní očekávat? Měla byste nějaké příklady ze své praxe?

Myslím, že klienti nejvíce ocení jiný pohled „zvenčí.“ Když mají svou účetní zaměstnanou na hlavní pracovní poměr, která musí v práci strávit 8 hodin denně, pravděpodobně je jí jedno, jakou prací tento čas vyplní. Naopak v zájmu externí interim účetní je pracovat efektivně a přesto precizně. Nastavit si program tak, aby netrávila spoustu hodin zbytečnou prací, která jde zautomatizovat (například automatické stahování bankovních výpisů, generování výkazů přímo z programu,…)

???? Jak řešíte, aby vše šlapalo, i když nejste přítomná u klienta?

Jsem na emailu a na telefonu, klient to ví a problémy řešíme operativně a ihned.

???? Co vám dělá na práci v účetní firmě největší radost?

Největší radostí je pro mě, když vidím nějaký posun k lepšímu. Když se mi podaří nastavit něco, co mi v budoucnu ušetří hodně času a klientům spoustu peněz, vidím, že moje práce je k něčemu dobrá.

???? Chcete říct něco sama na závěr?

Mějte se hezky. ????

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů