Vstupní analýza odhalí problémy ve vedení účetnictví

Vstupní analýza odhalí problémy ve vedení účetnictví

Vedení účetnictví je složitá disciplína a firmám se většinou nedostává dostatek zkušených zaměstnanců. Majitelé a jednatelé firem otázkám účetnictví příliš nerozumí a sami mají svých starostí nad hlavu. Jedno mají však všichni společné. Účetnictví chtějí mít v pořádku. Naštěstí jsou i jiné možnosti, když se vám kvalitních interních lidí nedostává.

 

Proč za námi klienti přicházejí?

Samozřejmě, každý má svůj vlastní důvod, ale některé problémy se opakují stále dokola.

  • Hlavní účetní nestíhá svoji práci.
  • Ve firmě je finanční ředitelka, která toho má na bedrech víc, než unese.
  • Hlavní účetní nebo vedoucí ekonomického oddělení se chystá do důchodu.
  • V účetnictví se vyskytují časté problémy.
  • Účetní software je zastaralý a nevyhovující.

V tom lepším případě majitel přemýšlí, jak to celé zorganizuje, aby se mu účetnictví nerozsypalo pod rukama. Přijde za námi a ptá se: „Co s tím? Co navrhujete?“

Na to, abychom celou situaci mohli posoudit, nám nestačí hodina času, to by byl nebezpečný hazard. Většinou je to na mnohem delší diskuzi a komplexní promyšlení návrhu řešení. Tady do hry přichází naše vstupní analýza.

Vstupní analýza s celou firmou

Přijedeme na jeden den ke klientovi. Sejdeme se nejen s majitelem firmy, ale i s jeho kolegy. S každým z nich strávíme velmi intenzivní půl hodinku a popovídáme si, co všechno v rámci účetnictví dělají a jak. Začínáme u majitele, pak přichází na řadu jednatel nebo finanční ředitel, následují účetní. Nezapomínáme ani na ostatní lidi, kteří s účetnictvím mají co dočinění – fakturantky nebo skladníci. V ideálním případě si chceme promluvit i s ajťákem ohledně účetního softwaru.

Z těchto rozhovorů získáme mnoho cenných informací. Už po tomto jednom dni dokážeme přijít s prvním návrhem toho, jak bychom si spolupráci představovali a hlavně jak bychom mohli klientovi pomoct.

Majitel bývá za tuto analýzu velmi rád. Poprvé v životě dostane reálný obraz o stavu účetního oddělení a celého účetnictví. Někdy to zjištění bývá kruté, protože nabízíme nezkreslený a nezávislý pohled třetí strany.

Komplexní pohled na vedení účetnictví

Ne vždy vstupujeme do spolupráce s klientem s cílem nahradit stávající účetní tým. Někdy je to o něčem jiném. Třeba jen o počtu lidí. Majitel chce například zjistit, zda má na ekonomickém oddělení dostatečný počet lidí. Vstupní analýzou dokážeme odhalit i tyto nedostatky v personálním obsazení a vyřešíme tak třeba problematiku zastupitelnosti. 

Podobná situace může nastat, když majitel firmy tápe ohledně vhodného účetního softwaru. Mnoho firem pracuje v zastaralých a už kapacitně nedostačujících systémech a neví si rady, který je pro ně vhodný. Díky dlouholetým zkušenostem se všemi nejznámějšími softwary na trhu máme slušný přehled. Na vstupní analýze se s týmem pobavíme o množství dokladů, které zpracovávají, a co od programu přesně očekávají. Poradíme, ale rádi se zapojíme i do samotné realizace. Účastníme se převodu účetnictví do nového systému, nastavujeme, konzultujeme, proškolíme. 


Ať už vás trápí jakákoliv otázka ohledně účetnictví, věřte, že vám dokážeme nabídnout to správné řešení. Objednejte si u nás vstupní analýzu ještě dnes.

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů