Firemní účetnictví je někdy záludné. Riziko ale můžete rozložit

lidé nad notebookem a diářem

Finanční otázky a vedení účetnictví jsou v každé firmě jedna z nejcitlivějších věcí. Efektivní a přesné finanční řízení je ale klíčové pro každou společnost. Ať už jde o mzdy nebo zpracování faktur. Máme pro vás tři tipy, jak dobře rozložit rizika s účetnictvím spojená.

Oddělte podnikové účetnictví a mzdy

Prvním a nejdůležitějším krokem je jasné oddělení procesů účetnictví a vyplácení mezd. Tento přístup nejenže zvyšuje transparentnost a snižuje riziko chyb, ale také pomáhá v prevenci možných podvodů. V ideálním případě by každý z těchto procesů, měl mít svého vlastního zpracovatele. V rámci společnosti tak oddělte mzdové a podnikové účetnictví. Pokud si na tuto práci najímáte externí firmu, trvejte na tom, aby na každém z těchto úseků pracoval jiný člověk.

Pohlídejte si termíny

Ve smluvních podmínkách, ať už s vaší podnikovou a mzdovou účetní nebo s externí firmou, jasně stanovte termíny a závazky obou stran. Naše praxe ukazuje, že byste měli jasně určit, do kdy dodáte podklady pro DPH (ideálně do 12 dne následujícího měsíce), poskytnete vystavené faktury (do 15 dne následujícího měsíce) nebo kdy bude připravené podání DPH (23. den v měsíci). Pokud spolupracujete s externí účetní firmou, určete také, kdy nejpozději dostanete odpovědi na vaše emaily (například 3 dny).

Nastavte pravidelné porady a revize

Pro udržení přehledu a kontroly nad finančními procesy je podle naší zkušenosti nezbytné pořádat měsíční porady. Pravidelná setkání slouží k přezkoumání všech relevantních finančních výkazů a k diskusi o jakýchkoli problémech nebo nesrovnalostech, které se vyskytly v účetnictví během posledního měsíce.

Toto jsou klíčové body pro zajištění hladkého a bezpečného účetního procesu ve středních firmách. Je důležité si uvědomit, že účetnictví není jen o číslech, ale také o strategickém řízení rizik a zajištění finančního zdraví společnosti.

Přemýšlíte, že byste si nechali zpracovat mzdové účetnictví třeba naší firmou? Tady je pár výhod, které by Vám to mohlo přinést:

  • Je to levnější než zaměstnaná mzdová účetní.
  • V případě, že musíte změnit vlastní účetní, mzdové účetnictví zůstává neměnné a mzdy vyplácíte bez přerušení.
  • Garantujeme odbornost, jistotu, dodržení termínů.
Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů