Včera mě zaujala jedna ze zpráv

Včera mě zaujala jedna ze zpráv

Účetní propadla hazardu. Připravila obce o miliony.
❌❌❌❌❌❌❌❌❌

Toto vždy čtu jedním dechem. Stává se to.
Ta nešťastná účetní závislá na hazardu by to zřejmě vzala i jinde, kdyby nebyla účetní. Třeba ve skladu nebo v fabrice.


????
Pozastavuji se nad tím, že obec při rozpočtu několik milionů (dívala jsem na její rozpočet, nedalo mi to) na to nepřijde včas, ale až za půl roku.
????
Je to jako ve firmě. Když není kontrola a není nastaven systém, tak se to bohužel stát může.
Tak, kde je aktivní přístup k účtu třetí osoby, je třeba pravidelná kontrola.
Přeposílání info i finančních transakcích na mail nadřízenému, kontrola účetní firmy, kontrola stavů účtů,
Nemůže se pak dozvědět nadřízený telefonátem z banky, že jsou tam nestandartní finanční operace.
????

5. 1. 2022, 11:56 – Plzeň
Patrik Biskup, Právo
Pověst spolehlivé úřednice ji předcházela už z dřívějšího zaměstnání v justici. Po nástupu na místo účetní v Hrádku u Sušice před dvěma lety to jen potvrzovala a vedení obce bylo s její prací spokojeno. O to větší šok přišel v polovině roku 2020, kdy se provalilo, že z obecního účtu převedla na své konto téměř půldruhého milionu korun.

Stejným způsobem připravila o 2,5 milionu ještě vesničku Hoštice, které se starala o finance na vedlejší pracovní poměr. Jak sama přiznala, peníze prošustrovala v hazardu. Policie osmatřicetiletou ženu nyní obvinila ze zpronevěry. Hrozí jí až osm let vězení.
„Rozplakala se a přiznala, že hráčská vášeň byla silnější než ona,“ vzpomínal starosta Hrádku Josef Kutil (bezp.) na okamžik, kdy po ženě žádal vysvětlení k převodu statisícových částek z obecního účtu. Sám zpočátku nechtěl uvěřit tomu, že může jít o trestný čin.

„Když nás z banky upozornili na podezřelé transakce, myslel jsem si, že je to nějaká administrativní chyba, která se vysvětlí. Vůbec mě nenapadlo, že by v tom mohla být naše účetní,“ řekl starosta.
Bez vytáčení se přiznala, že to jde na její triko. Myslela si, že vyhraje a peníze zase vrátí.

Josef Kutil, starosta Hrádku
„Byla velmi pečlivá a svědomitá. Ve chvíli, kdy mi úředník z banky ukazoval noční příkazy k převodu statisíců z našeho účtu, jsem se úplně opotil. Byl to jeden z nejhorších dnů v mém životě,“ uvedl Kutil.

„Přiznala se také k tomu, že peníze brala i z účtu obce Hoštice. Podali jsme na ni trestní oznámení a uzavřeli s ní dohodu o náhradě škody, kterou nám splácí v rámci možností,“ uvedl dále Kutil s tím, že ho celá věc mrzí, protože jde o velmi spořádanou rodinu.

V případě Hoštic žena peníze podle kriminalistů převáděla postupně po desítkách tisíc během devíti měsíců. Celkem odčerpala z obecní kasy téměř tři a půl milionu, přičemž necelý milion vrátila zpět.
V covidu moc nekontrolovali

Na otázku, jak je možné, že nikdo několik měsíců nekontroloval finanční toky na obecním účtu, starosta reagoval jen větou, že byla covidová doba.

účetnictví Brno

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů