Kontrola účetnictví zabrání průšvihům v nevhodnou chvíli

dvě ženy při kontrole účetnictví

Když se může něco pokazit, tak se to pokazí. Samozřejmě v tu nejméně vhodnou chvíli. A v oblasti účetnictví to platí dvojnásob. Bohužel jsou situace (třeba při žádosti o financování), kdy vám může taková chyba totálně zhatit plány. Zbytečně. Jak tomu předejít? A jak převzít kontrolu nad svým účetnictvím a přestat se bát toho „co když“?

 

Důvěřuj, ale prověřuj

Když stavíte dům, najmete si zedníky, podlaháře, elektrikáře a doufáte, že odvedou dobrou práci a dodrží termíny a rozpočet… jenže je to tak trochu vabank. Taky se může stát, že většinu pracovní doby prokouří a co se nepovede, spraví PU pěna. Však to znáte.

Pak je nasnadě popřemýšlet o poptání stavebního dozoru, který na všechno dohlédne a vy budete mít jistotu, že se vám bude dobře bydlet ještě desítky let.

Stavebnictví je stejně jako účetnictví o znalostech souvislostí, kontextu. Jen tedy v případě finančních operací potřebujete místo stavebního dozoru externího účetního specialistu.

Kdy je čas na kontrolu účetnictví?

Možná máte pečlivou, zkušenou účetní, která má vše v pořádku, ale ze zkušeností s klienty víme, že i ta může dělat chyby. V horším případě vás (ne)chtě poškozovat třeba tím, že si některé případy účtuje po svém, nebo před vámi některé transakce schová.

Jak tomu předejít? Pokud si nelibujete v nepříjemných překvapeních, je dobré kontrolu účetnictví čas od času svěřit i externím odborníkům. Jen pro jistotu. Ať už půjde o účetní firmu, daňového poradce nebo třeba externího ekonoma.

A kdy nad kontrolou účetnictví určitě neváhat? Obzvlášť důležitá je před finančním auditem, při žádosti o úvěr nebo financování, při změnách ve vedení firmy, před významným investičním rozhodnutím, nebo pokud máte nějaké podezření, že není všechno úplně v pořádku.

Mějte z účetnictví užitek

Už jsme si řekli „jak“ a „kdy“, ale řekněme si také „proč“. Faktem je, že to VY ručíte za to, že máte účetnictví v pořádku.

Jestli chcete mít jistotu, že vás nic nepřekvapí, tak se nás obraťte. Třeba hned.

Chci mít jistotu

Ilustrační snímek z Freepik

Zanechte nám kontakt
Ozveme se vám do 24 hodin

Pole označená hvězdičkou (*) jsou povinná.

Prosíme doplňte Vaše jméno a příjmení
Prosíme doplňte Vaši kontaktní e-mailovou adresu
Prosíme doplňte Vaše kontaktní telefonní číslo
Prosíme napište text zprávy.
Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů